fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Danes ...

ASTRO-HRANA, sobota, 20. 7. 2019

Venera počasi leze proti Soncu in se počuti rahlo zažgano, tako kot tudi Merkur, ki je v retrogradnem hodu. Bodite prizanesljivi do svojih teles in...

Naključni recepti

Gobova rižota s porom in puranom
Gobova rižota s porom in puranom

200 g zmrznjenih ali svežih gob  1 por 150 g purana 300 g riža 0,5 dl oljčnega olja 30 g masla 80 g naribanega parmezana sol poper olje peteršilj Meso in por temeljito...

Mehiški taco z nadevom iz mletega mesa in fižola
Mehiški taco z nadevom iz mletega mesa in fižola

100 g moke 100 g koruznega zdroba 1/2 čajne žlice soli 1 jajce 2 jedilni žlici olja 5 jedilnih žlic topljenega masla 1 čebula strok česna 1 rumena...