fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Danes ...

ASTRO-HRANA, sreda, 13. 11. 2019

Luna v dvojčkih je občutljiva na prehladna in pljučna obolenja, zato uživajte hrano, ki vas poleg hranilnih vrednosti tudi ščiti in zdravi v tem...

Naključni recepti

Fokača s češnjevimi paradižniki in čebulo
Fokača s češnjevimi paradižniki in čebulo

testo za fokačo 20 češnjevih paradižnikov 1 čebula 20 črnih oliv 50 ml oljčnega olja sveža zelišča: bazilika, timijan, peteršilj sol Po receptu...

Kostanjeva potica
Kostanjeva potica

Testo: 55 dag moke 6 dag sladkorja 3 dag kvasa 2 dl mleka 1 dl olja 3 žlice kisle smetane 2 žlici ruma 1 vaniljev sladkor sol 1 jajce 2 rumenjaka naribana...