fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Naključni recepti

Goveji file v šerijevi omaki
Goveji file v šerijevi omaki

1 kg govejevega fileja sol poper 1 čajna žlica orientalske kumine 2 jedilni žlici oljčnega olja strok česna 50 g grojerja 20 g sesekljanih mandljev 1...

Strjenka s karamelno omako
Strjenka s karamelno omako

Strjenka: 250 ml sladke smetane  200 ml mleka 30 g sladkorja 1 vanilijev sladkor 5 listov želatine Karamela: 100 g sladkorja 150 ml sladke smetane 1...