fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Danes ...

ASTRO-HRANA, sreda, 18. 9. 2019

Luna je sicer v krotkem biku, vendar zraven Urana, tako da čutimo neko električno napetost v zraku, pa tudi napetost hrbtenjače ter možganov. Danes...

Naključni recepti

Italijanska sirova pogača
Italijanska sirova pogača

 Testo: 350 g moke 2,5 dcl mlačne vode 0,5 dcl domačega oljčnega olja 1 suhi kvas žlička soli Nadev: 500 g skute 250 g sira stracchino 200 g ricotte 2...

Polpeti iz čičerike
Polpeti iz čičerike

400 g kuhane čičerike  1 limona 1 majhen šopek peteršilja pol čebule 1 jajce 100 g krušnih drobtin 3 žlice olivnega olja sol poper Čičeriko namakamo od 8 do 12 ur v...