fbpx
Zimski solsticij

Zimski solsticij in hrana

Zimskemu solsticiju, ko severna polovička Zemlje vstopi v najhladnejši letni čas, smo pomahali v slovo. Nasvidenje, najdaljša noč. Lep pozdrav, zima, ki Soncu vračaš moč. Hecno, kajne, in vendar je res. V zimi je moč in v hrani, ki jo zima ponuja, je nakopičena toplota. Takšna, ki nas greje od znotraj. Le sprostiti jo moramo, to toploto. S kuhanjem ali pečenjem, seveda.

Z ognjem, ki ga nosijo v sebi, so povezani kostanj, fižol, krompir, kaki, sladka repa, rdeče zelje, čičerika, kislo zelje, koruza, radič, rožič, fige, jabolka. In tudi buča, še posebej tista oranžne barve, kakršno običajno srečujemo in ji rečemo muškatna buča. Svojo energijo je shranila, preden bi jo doletela pozeba. Pridne kmečke roke nam buče že od oktobra pošiljajo v lonce. Uporabiti jih moramo, saj so slastne.

“Kako uporabljaš buče,” smo vprašali nono Nado? In povedala je tako:

“O buči lahko povem samo lepo, čeprav moj sosed zmeraj benti, da so dobre le za prasce. Ni res, buče so zelenjava, ki jo moramo le razumeti. Njen okus se najmočneje začuti, če jo kar neolupljeno popečemo v pečici in zatem meso uporabimo po želji. Najbolje prijateljuje z muškatnim oreščkom, a prenese tudi življenje brez njega. Ne potrebuje niti kisle ali sladke smetane. Ju pa ima rada. Ampak buča ne zameri manj gurmansko obnašanje. Cenili so jih že ljudski zdravilci, saj krepijo in lajšajo težave z želodcem in s črevesjem. Pomagajo tistim, ki imajo težave z ledvičnimi kamni, mehurjem in s prostato."

Bučna juha
To toplo oranžno juho lahko naredimo na več načinov.
Čebulo in česen prepražimo, da zadiši. Dodamo bučo in pražimo 5 minut, da začne razpadati. Prilijemo jušno osnovo. Dodamo timijan, po potrebi še dosolimo in kuhamo 30 minut. Ko je juha kuhana, ji dodamo žlico kisle smetane.
Čebulo prepražimo na maslu. Dodamo presejano moko in nastrgano bučo. Pražimo. Dodamo tudi nekaj kaper in zalijemo z vodo ter kuhamo do mehkega.
Čebulo prepražimo. Dodamo bučo in pražimo, dokler ne začne razpadati. Dodamo hladno vodo in olupljen, narezan krompir. Začinimo s timijanom in origanom ter posolimo.
Bučo in čebulo zapečemo. Dodamo strt česen, mleto papriko in lovor. Prilijemo juho ali vodo. Solimo, popramo, dodamo mleto kumino in skuhamo do mehkega. Na koncu dodamo sladko smetano.
Bučno juho lahko naredimo tudi v kombinaciji s korenčkom, korenom zelene in kolerabo. Bučo, koren zelene in korenček popečemo na olju, dodamo vrelo vodo in kolerabo ter kuhamo do mehkega.

Nadevana buča

Bučo po dolgem prerežemo na dve polovici, odstranimo semena, pri nadevu pa se poigramo. Lahko je zelenjavni, mesni, mešani, rižev, pomešan s sirom, takšen kot za polnjene paprike …

Buče v solati

Buče blanširamo (položimo za nekaj minut v kipečo vodo), potem pa jim dodamo malo narezanega česna ali čebule, sesekljana sveža zelišča (bazilika, origano) ter jih zabelimo z mešanico oljčnega olja in balzamičnega kisa. Solati iz buč lahko dodamo narezane oreščke, bučna semena, sir …

Nekaj starih šeg
Segrejte se z bučno juho, prižgite pa tudi ogenj, da se boste zahvalili bogu Sonca. Na ogenj so naši predniki metali sveže brinove in lovorove veje, saj so prasketale. Poleg brinovih iglic so v ogenj metali tudi suho borovo smolo, liste lovorja in rožmarina. Vzamite si čas in spletite venček iz lobodike, ki ima vsaj nekaj rdečih jagod. Tako boste odgnali hudega duha in vse vrste bolezni. Ob ognjišču ali tam v hiši, kjer Vam je všeč, obesite zimzeleno vejico. Belo omelo, smrečje, jelko … Predvsem pa si zaželite veliko sonca in obilno prihajajočo letino.



Sezonsko

...

Guštirajte z nami na