fbpx
Sir - zakaj je zdrav?

Sir - zakaj je zdrav?

Sir je za številne ljudi eno od najbolj priljubljenih živil, a kljub temu se mu nekateri izogibajo, saj menijo, da povzroča debelost in ni preveč zdrav. A kakšna je resnica?

Rdeče vino in sir

Če želite živeti zdravo življenje, se nikar ne izogibajte siru.

Če želite živeti zdravo življenje, se nikar ne izogibajte siru. Številne raziskave so namreč pokazale, da je to živilo zdravo in koristno za telo. Krepi namreč zobe, lajša tegobe v nosečnosti in med menstruacijo, lepša kožo in ščiti pred rakavimi obolenji.


Feta sir

Feta je grški sir, ki ga naredijo iz kozjega ali ovčjega mleka.


Sveži kravji sir

Sveži kravji sir je še posebej priljubljen med ljudmi, ki pazijo na telesno težo in redno vadijo. Ima namreč manj maščob in je bogat z beljakovinami, ki so potrebne za izgradnjo mišic. Uživamo ga lahko samostojno, okusen pa je tudi s poprom in orehi. Sveži kravji sir je zdravo živilo, ki bi ga morali uživati prav vsi.


Feta sir

Feta je grški sir, ki ga naredijo iz kozjega ali ovčjega mleka. Primeren je za ljudi z intoleranco na laktozo, za tiste, ki ne marajo slanega, pa je preslan. A to je problem, ki ga lahko rešite. Pred uživanjem ga za nekaj minut namočite v hladno vodo ali mleko in izgubil bo izjemno slan okus. Feta sir lahko uživate samostojno, še posebej priljubljen pa je tudi v različnih solatah. Ta sir naj bi bil eden najbolj zdravih sirov.


Gavda

Sir gavda je zelo cenjen nizozemski poltrdi mastni sir, narejen iz kravjega mleka. Obstaja več vrst gavda sira, in sicer iz posnetega mleka, manj mastni in takšen z manj laktoze oziroma mlečnega sladkorja. Gavdo uživamo skupaj s testeninami ali krompirjem, okusen je tudi samostojno. Še posebej priporočljiv je za izboljšanje prebave.


Parmezan

Parmezan je vrsta zelo trdega in mastnega sira, ki je narejen iz kravjega mleka. Izvira iz Italije z območja Parme, najpogosteje pa ga nastrganega dodajamo testeninam, solatam in juham. Parmezan je bogat z beljakovinami, vitamini in minerali, lahko se prebavlja in je učinkovit v boju zoper holesterol. Zaradi številnih pozitivnih lastnosti ga nikar ne izpuščajte z jedilnika.


Rikota

Rikota je različica skute, značilna za italijansko kuhinjo. Pridobiva se iz ovčjega in/ali kravjega mleka in sirotke, ki ji dodajajo citronsko kislino. Uživajo ga tisti, ki izjemno pazijo na svojo telesno težo, saj vsebuje malo maščob. Ker ima blag in sladek okus, se uporablja pri pripravi različnih solat in desertov.


Mozzarella

To je sir, ki izvira iz Neaplja in se tradicionalno pripravlja iz bivolovega mleka. A danes se pogosteje pripravlja iz kravjega mleka. Mozzarella je sir z gladko belo skorjo brez posebnega okusa. Če želite shujšati, ga zagotovo vključite v svoj jedilnik, saj vsebuje malo kalorij in skoraj nič maščob. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, nenasičene maščobne kisline in vitamin D, dobro pa vpliva tudi na zdravje srca, kosti in mišic.


Gorgonzola

Gorgonzola je italijanski sir, ki se pridobiva iz kravjega mleka, prekrit pa je z modro plesnijo. Ima zelo intenziven, a prijeten okus. Dober je za gastroenterološke tegobe, številni verjamejo tudi, da je pravi eliksir mladosti. Gorgonzola je proizvod iz mleka visoke kakovosti, ki ne vsebuje pesticidov, poleg tega ima antibiotično delovanje. Odlično se poda k pici ali testeninam, uživamo ga lahko tudi poleg narezka



Naključni recepti

Namaz iz jajčevcev

1 velik jajčevec (malancan) (približno 300 g) sol poper olje 2 mladi čebulici 1 strok česna peteršilj Jajčevec narežemo na centimetrske rezine,...

Sočne orehovo skutine kocke
Sočne orehovo skutine kocke

Testo: 200 g mletih orehov 200 g mehke bele moke 100 g sladkorja 200 g masla Nadev: 500 g pasirane skute 4 rumenjaki 100 g kisle smetane limonina...