fbpx
Riž - vsestranska žitarica

Riž - vsestranska žitarica

Po vsem svetu gojijo okoli 8000 vrst riža, ki polovici človeštva predstavlja osnovno živilo.

Riž je bogat z vitamini, predvsem s skupino vitaminov B in z mineralnimi snovmi. Dragocene snovi so v lupini, zato je neoluščen rjavi riž bolj zdrav od belega.

100 gramov kuhanega riža vsebuje okoli 110 kcal in ustreza 30 gramom suhega riža.

Dolgozrnati riž, imenovan tudi carolina ali patna, je na splošno priljubljen. Ima ozka, podolgovata zrna. Dobimo prosto pakiran riž, pa tudi v vrečkah. Primeren je predvsem kot priloga k mesu in zelenjavi.

Okroglozrnati riž ima manjša, okrogla zrna, ki se po kuhanju sprimejo. Zaradi tega je primeren za italijansko rižoto ali narastke. Znani italijanski vrsti sta avorio in vialone, ki imata posebaj velika zrna.

Neoluščen ali rjavi riž (natural) je brez zunanje luske, vendar nebrušen. V primerjavi z brušenim belim rižem vsebuje veliko več dragocenih snovi. Zaradi višje vsebnosti maščob ni uporaben tako dolgo kot beli riž. Tudi kuhati ga moramo precelj dlje časa kot beli riž. Na voljo sta dolgozrnati in kratkozrnati.

Basmati riž je dišeč riž in sodi med najboljše vrste azijskega riža. Gre za dolgozrnati riž, ki izloča med kuhanjem prijeten vonj in je tudi aromatičnega okusa. Po kuhanju je sipek, se ne sprijema, zato ni primeren za jedi na palčke.

Zaradi okusa po orehih je priljubljen tudi divji, črni indijanski riž, ki pravzaprav ni riž, vendar je seme vodne trave, ki raste v Kanadi in Severni Ameriki. Pospravljamo ga izključno ročno, zato je precej drag. Uporablja se v mešanicah. Dostopnejše so gojene vrste "Paddy Grown".

"Parboiled" riž ni vrsta riža, ampak označba za posebno pripravljen dolgozrnati riž rahlo rumenkaste barve. S pomočjo pare preidejo vitamini iz zgornjih plasti v notranjost zrna. Zaradi tega je ta riž bogatejši z vitamini in bolj zdrav od belega riža.

 

Načini kuhanja riža: Riž lahko kuhamo v veliki količini brbotajoče vrele vode ali v jušni osnovi, oziroma ga dušimo pri nižji temperaturi.

Kuhanje v vodi: Riž kuhamo v osoljeni vodi ali jušni osnovi, nato ga precedimo in pustimo, da se na cedilu odteče. Beli riž kuhamo 15 do 20 minut, natural riž pa okoli 40 minut

Dušen riž: Riž najprej podušimo na maščobi, nato ga prelijemo z dvojno količino vode ali jušne osnove, zavremo in pokrijemo pri nižji temperaturi počasi dušimo, dokler se ne vpije vsa tekočina. Ne mešamo!...

Guštirajte z nami na