fbpx
Prežganje

Prežganje

V Slovenski domači kuhinji so se juhe, omake in prikuhe največkrat zgoščevali s prežganjem. Potem pa so prežganje ispodrinili podmeti ali dolivanje maščobe brez praženja. Časi se spreminjajo in zdaj se prežganje brez zadrege ponovno vrača v kuhinjo. Pripravljamo svetla, srednje obarvana, temna in dietna prežganja. Pri prežganju pazimo da ne prežgemo maščobe. Prežganje bo okusnejše, če moko pražimo na manjšem ognju. V naprotnem primeru nam pa pogreni. Vroče prežganje redčimo s hladno vodo, če pa imamo ohlajeno prežganje pa z vročo vodo. Prežganje mora vsaj 10 minut vreti skupaj z jedjo, v katero ga zakuhamo, da bo jed okusnejša. 

 

OSNOVNO:
V ponev na zmerno vročo maščobo damo moko in jo pražimo, da počasi rumeni. Pri tem se škrob, ki je v moki, spreminja v dekstrin, ki je lažje prebavljiv.

SVETLO:
Na maščobo damo najprej čebulo in ko ovene dodamo moko in pri tem opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo malo vode in gladko razkuhamo. S svetlim prežganjem zgoščujemo zelenjavo, naprimer grah, špinačo, cvetačo, paradižnik...

SREDNJE OBARVANO:
Na maščobo damo hkrati čebulo in moko jo mešamo in opazujemo čebulo da začne rumeneti, prilijemo malo vode in razkuhamo. S rednje obarvano prežganje pripravljamo za zgoščevanje juh, prikuh in omak.

TEMNO:
Na maščobo damo moko in ko porumeni, dodamo sesekljano ćebulo. Mešamo in opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo vodo in gladko razkuhamo. Temno prežganje je primerno za fižolove juhe in mineštre, saj daje značilen okus po praženi moki.

DIETNO:
V ponvi z debelim dnom brez dodatka maščobe pražimo moko. Ko je moka lepo rumena, prilijemo vodo in jo razkuhamo.



Naključni recepti

Ajdovi žganci z ocvirki
Ajdovi žganci z ocvirki

500 g ajdove moke 150 g ocvirkov (ali slanine) 1 žlica svinjske masti (ali nekaj olja) sol Solimo vodo, ki naj je bo 2 ali 3-krat toliko kot je...

Juha iz hokaido buče
Juha iz hokaido buče

70 dag hokaido buče 1 čebula 2 stroka česna žlica sladke smetane lovorjev list mleta kumina rdeča mleta paprika Bučo olupimo, odstranimo semena in jo...