fbpx
Prežganje

Prežganje

V Slovenski domači kuhinji so se juhe, omake in prikuhe največkrat zgoščevali s prežganjem. Potem pa so prežganje ispodrinili podmeti ali dolivanje maščobe brez praženja. Časi se spreminjajo in zdaj se prežganje brez zadrege ponovno vrača v kuhinjo. Pripravljamo svetla, srednje obarvana, temna in dietna prežganja. Pri prežganju pazimo da ne prežgemo maščobe. Prežganje bo okusnejše, če moko pražimo na manjšem ognju. V naprotnem primeru nam pa pogreni. Vroče prežganje redčimo s hladno vodo, če pa imamo ohlajeno prežganje pa z vročo vodo. Prežganje mora vsaj 10 minut vreti skupaj z jedjo, v katero ga zakuhamo, da bo jed okusnejša. 

 

OSNOVNO:
V ponev na zmerno vročo maščobo damo moko in jo pražimo, da počasi rumeni. Pri tem se škrob, ki je v moki, spreminja v dekstrin, ki je lažje prebavljiv.

SVETLO:
Na maščobo damo najprej čebulo in ko ovene dodamo moko in pri tem opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo malo vode in gladko razkuhamo. S svetlim prežganjem zgoščujemo zelenjavo, naprimer grah, špinačo, cvetačo, paradižnik...

SREDNJE OBARVANO:
Na maščobo damo hkrati čebulo in moko jo mešamo in opazujemo čebulo da začne rumeneti, prilijemo malo vode in razkuhamo. S rednje obarvano prežganje pripravljamo za zgoščevanje juh, prikuh in omak.

TEMNO:
Na maščobo damo moko in ko porumeni, dodamo sesekljano ćebulo. Mešamo in opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo vodo in gladko razkuhamo. Temno prežganje je primerno za fižolove juhe in mineštre, saj daje značilen okus po praženi moki.

DIETNO:
V ponvi z debelim dnom brez dodatka maščobe pražimo moko. Ko je moka lepo rumena, prilijemo vodo in jo razkuhamo.



Danes ...

ASTRO-HRANA, sreda, 18. 9. 2019

Luna je sicer v krotkem biku, vendar zraven Urana, tako da čutimo neko električno napetost v zraku, pa tudi napetost hrbtenjače ter možganov. Danes...

Naključni recepti

Stročji fižol s krompirjem in ocvirki
Stročji fižol s krompirjem in z ocvirki

300 g krompirja 200 g stročjega fižola 100 g ocvirkov 1 kisla smetana sol in poper Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu. Stročji...

Testenine s šampinjoni in z radičem
Testenine s šampinjoni in z radičem

400 g rezancev oljčno olje 1 čebula 125 g šampinjonov 300 g rdečega radiča 100 ml belega vina 4 žlice sojine smetane za kuhanje jušna osnova sol peteršilj timijan parmezan  ...