fbpx
Prežganje

Prežganje

V Slovenski domači kuhinji so se juhe, omake in prikuhe največkrat zgoščevali s prežganjem. Potem pa so prežganje ispodrinili podmeti ali dolivanje maščobe brez praženja. Časi se spreminjajo in zdaj se prežganje brez zadrege ponovno vrača v kuhinjo. Pripravljamo svetla, srednje obarvana, temna in dietna prežganja. Pri prežganju pazimo da ne prežgemo maščobe. Prežganje bo okusnejše, če moko pražimo na manjšem ognju. V naprotnem primeru nam pa pogreni. Vroče prežganje redčimo s hladno vodo, če pa imamo ohlajeno prežganje pa z vročo vodo. Prežganje mora vsaj 10 minut vreti skupaj z jedjo, v katero ga zakuhamo, da bo jed okusnejša. 

 

OSNOVNO:
V ponev na zmerno vročo maščobo damo moko in jo pražimo, da počasi rumeni. Pri tem se škrob, ki je v moki, spreminja v dekstrin, ki je lažje prebavljiv.

SVETLO:
Na maščobo damo najprej čebulo in ko ovene dodamo moko in pri tem opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo malo vode in gladko razkuhamo. S svetlim prežganjem zgoščujemo zelenjavo, naprimer grah, špinačo, cvetačo, paradižnik...

SREDNJE OBARVANO:
Na maščobo damo hkrati čebulo in moko jo mešamo in opazujemo čebulo da začne rumeneti, prilijemo malo vode in razkuhamo. S rednje obarvano prežganje pripravljamo za zgoščevanje juh, prikuh in omak.

TEMNO:
Na maščobo damo moko in ko porumeni, dodamo sesekljano ćebulo. Mešamo in opazujemo čebulo. Ko porumeni prilijemo vodo in gladko razkuhamo. Temno prežganje je primerno za fižolove juhe in mineštre, saj daje značilen okus po praženi moki.

DIETNO:
V ponvi z debelim dnom brez dodatka maščobe pražimo moko. Ko je moka lepo rumena, prilijemo vodo in jo razkuhamo.



Astro - hrana

ASTRO-HRANA, ponedeljek 17. 2. 2020

No, Mars danes preskoči v kozoroga, kar nas bo z Venero v ovnu rahlo uravnovesilo, nehali bomo divjati in se v glavnem počutili precej udobno v...

Naključni recepti

Piškoti bacci z marmelado
Piškoti bacci z marmelado

200 g fino mletih lešnikov 200 g zmehčanega masla 200 g mehke bele moke 200 g sladkorja 1 jajce ščepec soli 150 g kisle marmelade sok polovice...

Ameriške palačinke z jabolki
Ameriške palačinke z jabolki

Palačinke: 160 g moke dve žlici sladkorja polovico pecilnega 2,5 dcl mleka eno jajce dve žlici stopljenega masla ščepec soli  Nadev: 400 g ABC sirčka 1...