fbpx
Kam z odpadnim oljem?

Kam z odpadnim oljem?

Po naših domovih še diši po krofih, miškah in flancatih ...

Odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah v tem času zaradi priprave pustnih dobrot,  nikakor ne sodijo v straniščno školjko ali v vodovodni odtok!

Odpadna jedilna olja je tudi  prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko tudi mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo na čistilnih napravah. Kjer teh ni, so posledice onesnaževanja dolgotrajne.

Kaj torej storiti s tem odpadkom, ki vam je ostal po cvrtju?

Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke. Za večje imetnike tovrstnega odpadka (pekarne, šole) so pri zbiralcih  na voljo ustrezne posode, ki se tesno zaprejo. Ko napolnijo posodo, sporočijo zbiralcu in ta jim posodo zamenja z novo.

Gospodinjstva imajo možnost oddati odpadno jedilno olje  preko celega leta v zbirnih centrih. Olja pa lahko oddate tudi ob akcijah zbiranja  nevarnih odpadkov enkrat letno.

ZAKAJ JE KORISTNO LOČENO ZBIRATI ODPADNO JEDILNO OLJE?

Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v bio-diesel. Iz enega litra olja nastane 90% bio-diesla, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji. Postopek je dokaj enostaven: z reakcijo estrenja triacilgliceride (sestavine olj in maščob) s pomočjo alkoholov npr. metanola ali etanola preoblikujejo v estre.

Estri, pridobljeni iz rastlinskih olj, so goriva z visoko vsebnostjo kisika (do 10 %), zato so emisije pri zgorevanju zelo nizke. Biodizel se lahko uporablja samostojno, kot čisto gorivo, ali pa v zmeseh z dizlom. Za te zmesi se uporabljajo posebne oznake BXX, ki pomenijo % biodizla v zmesi dizelskega goriva.

Če se boste peljali v koloni kamionov in bo v vaš avto pridišalo po svežih krofih ali ocvrtem krompirčku, potem veste, da dizlaš pred vami uporablja biodizel. Naključni recepti

Koruzni kruh
Koruzni kruh

150 g koruzne moke 100 ml vode za poparjenje 20 g mleka v prahu 150 g gladke pšenične moke (tip 500) 10 g soli 5 g sladkorja 15 g kvasa 200 ml vode...

Pica s tuninim testom
Pica s tuninim testom

Testo: pločevinko tunine (150 g) v lastnem soku 50 g ovsenih kosmičev 50 g posnete skute zelišča po okusu (origano, mlet čili...), sol poper Sestavine...