fbpx
Kako skuhamo fižol

Nona Nada, kako skuhamo fižol?

Fižol. Nekaj tako preprostega, trgovine so ga polne, ma kako ga skuhati, nona, da bo ravno prav?
Me pogleda, se nasmeji in reče:

Fižol daš namočit zvečer. Torej ga daš v posodo in preliješ s toliko vode, da ga pokrije. Jaz rada zraven dodam ješpren, suhe polovice graha, tako za barvo, če že nič drugega. Lahko pa tudi ne. Pokrijemo posodo, a ne čisto, saj nočemo, da fižol zavre.
Zjutraj, ko se zbudimo, fižolu zamenjamo vodo, posodo spet pokrijemo. In ko se vrnemo iz službe, ga damo kuhati. V sveži vodi, saj staro spet odlijemo. Pa naj ne bo prav mrzla, boljša je mlačna.
Od začimb lahko uporabite samo sol, pa še ona je stvar izbire. Nekaterim se zdi kuha fižola nemogoča brez lovorja. Tretji raje vzamejo še en lonec, natočijo vode, vanj denejo suho meso in skuhajo še to. Četrti pa bodo fižol najraje uživali s kislim zeljem in ajdovimi žganci.
Za konec še to: ko se fižol skuha, odcedite ali z zajemalko zajamite višek vode, a pozor - pustite fižolu še nekaj vode v loncu, medtem ko se hladi. Fižol potrebuje to zadnjo vlago, da se je napije, medtem ko počiva. Če ga povsem odcedite, bo postal presuh. Pa dober tek.



Astro - hrana

ASTRO-HRANA, ponedeljek 17. 2. 2020

No, Mars danes preskoči v kozoroga, kar nas bo z Venero v ovnu rahlo uravnovesilo, nehali bomo divjati in se v glavnem počutili precej udobno v...

Naključni recepti

Kokosove kroglice
Kokosove kroglice

80 dag albert keksov 30 dag rjavega sladkorja 30 dag kokosovega masla 2 dl riževega napitka 4 žlici čokolade v prahu rumov ekstrakt  Piškote...

Porova juha s šparglji
Porova juha s šparglji

1 velik por pest divjih ali gojenih špargljev 2 srednje velika krompirja kisla smetana (po želji) sol poper Por zrežemo na kolobarje, krompir in...