fbpx
Kako skuhamo fižol

Nona Nada, kako skuhamo fižol?

Fižol. Nekaj tako preprostega, trgovine so ga polne, ma kako ga skuhati, nona, da bo ravno prav?
Me pogleda, se nasmeji in reče:

Fižol daš namočit zvečer. Torej ga daš v posodo in preliješ s toliko vode, da ga pokrije. Jaz rada zraven dodam ješpren, suhe polovice graha, tako za barvo, če že nič drugega. Lahko pa tudi ne. Pokrijemo posodo, a ne čisto, saj nočemo, da fižol zavre.
Zjutraj, ko se zbudimo, fižolu zamenjamo vodo, posodo spet pokrijemo. In ko se vrnemo iz službe, ga damo kuhati. V sveži vodi, saj staro spet odlijemo. Pa naj ne bo prav mrzla, boljša je mlačna.
Od začimb lahko uporabite samo sol, pa še ona je stvar izbire. Nekaterim se zdi kuha fižola nemogoča brez lovorja. Tretji raje vzamejo še en lonec, natočijo vode, vanj denejo suho meso in skuhajo še to. Četrti pa bodo fižol najraje uživali s kislim zeljem in ajdovimi žganci.
Za konec še to: ko se fižol skuha, odcedite ali z zajemalko zajamite višek vode, a pozor - pustite fižolu še nekaj vode v loncu, medtem ko se hladi. Fižol potrebuje to zadnjo vlago, da se je napije, medtem ko počiva. Če ga povsem odcedite, bo postal presuh. Pa dober tek.



Naključni recepti

Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički

100 g mletih mandljev ali lešnikov 500 g moke 350 g masla 200 g sladkorja 2 rumenjaka 1 jajce vsebina enega vanijevega stroka nastrgana lupinica ene...

Sirup iz kopriv
Sirup iz kopriv

2 l vode 1 kg sladkorja 30 vrhov mladih kopriv 6 bio limon 120 g citronke Koprive naberite nekje v naravi, daleč od onesnaževalcev okolja. Ne...