fbpx
Kako skuhamo fižol

Nona Nada, kako skuhamo fižol?

Fižol. Nekaj tako preprostega, trgovine so ga polne, ma kako ga skuhati, nona, da bo ravno prav?
Me pogleda, se nasmeji in reče:

Fižol daš namočit zvečer. Torej ga daš v posodo in preliješ s toliko vode, da ga pokrije. Jaz rada zraven dodam ješpren, suhe polovice graha, tako za barvo, če že nič drugega. Lahko pa tudi ne. Pokrijemo posodo, a ne čisto, saj nočemo, da fižol zavre.
Zjutraj, ko se zbudimo, fižolu zamenjamo vodo, posodo spet pokrijemo. In ko se vrnemo iz službe, ga damo kuhati. V sveži vodi, saj staro spet odlijemo. Pa naj ne bo prav mrzla, boljša je mlačna.
Od začimb lahko uporabite samo sol, pa še ona je stvar izbire. Nekaterim se zdi kuha fižola nemogoča brez lovorja. Tretji raje vzamejo še en lonec, natočijo vode, vanj denejo suho meso in skuhajo še to. Četrti pa bodo fižol najraje uživali s kislim zeljem in ajdovimi žganci.
Za konec še to: ko se fižol skuha, odcedite ali z zajemalko zajamite višek vode, a pozor - pustite fižolu še nekaj vode v loncu, medtem ko se hladi. Fižol potrebuje to zadnjo vlago, da se je napije, medtem ko počiva. Če ga povsem odcedite, bo postal presuh. Pa dober tek.



Danes ...

ASTRO-HRANA, nedelja, 29. 9. 2019

Kakšna gneča, vsi planeti v tehtnici! Le nekaj pobeglih konj se je razteplo po dirkališču in malo skalilo sliko miru. Nek navidezen ali zaresen mir...

Naključni recepti

Ljubljanska obara
Ljubljanska obara

700 g perutnine 1,25 l kostne juhe ali juhe iz koncentrata 40 g maščobe 30 g moke 30 g drobtin 120 g jušne zelenjave 50 g čebule 2 stroka česna zmlet...

Odojkovo stegno iz pečice
Odojkovo stegno iz pečice

1 odojkovo stegno (okoli 2 kg) sol poper 4 stroki česna 3 jedilne žlice medu 1 limona 3 jedilne žlice topljenega masla Odojkovo stegno operemo,...