fbpx
Kako skuhamo fižol

Nona Nada, kako skuhamo fižol?

Fižol. Nekaj tako preprostega, trgovine so ga polne, ma kako ga skuhati, nona, da bo ravno prav?
Me pogleda, se nasmeji in reče:

Fižol daš namočit zvečer. Torej ga daš v posodo in preliješ s toliko vode, da ga pokrije. Jaz rada zraven dodam ješpren, suhe polovice graha, tako za barvo, če že nič drugega. Lahko pa tudi ne. Pokrijemo posodo, a ne čisto, saj nočemo, da fižol zavre.
Zjutraj, ko se zbudimo, fižolu zamenjamo vodo, posodo spet pokrijemo. In ko se vrnemo iz službe, ga damo kuhati. V sveži vodi, saj staro spet odlijemo. Pa naj ne bo prav mrzla, boljša je mlačna.
Od začimb lahko uporabite samo sol, pa še ona je stvar izbire. Nekaterim se zdi kuha fižola nemogoča brez lovorja. Tretji raje vzamejo še en lonec, natočijo vode, vanj denejo suho meso in skuhajo še to. Četrti pa bodo fižol najraje uživali s kislim zeljem in ajdovimi žganci.
Za konec še to: ko se fižol skuha, odcedite ali z zajemalko zajamite višek vode, a pozor - pustite fižolu še nekaj vode v loncu, medtem ko se hladi. Fižol potrebuje to zadnjo vlago, da se je napije, medtem ko počiva. Če ga povsem odcedite, bo postal presuh. Pa dober tek.



Danes ...

ASTRO-HRANA, torek, 25. 6. 2019

Dan za dobre športne rezultate, manj dober za komunikacijo. Prepiru se lahko izognemo tudi s kuhanjem priljubljenega obroka svoji boljši polovici,...

Naključni recepti

Bananin kolač brez pečenja
Bananin kolač brez pečenja

300 g plazma keksov (lahko tudi albert) 3 kos vanilijevega pudinga 9 žlic sladkorja 1 l mleka 200 g masla 4 žlice kisle smetane 4-5 banan 200 ml...

Pomarančni kolač s polento
Pomarančni kolač s polento

10 pomaranč 250 g medu 3 jajca 200 g mletih mandeljev 100 g polente olivno olje Pečico segrejemo na 160 °C. Model za torte s snemljivim dnom...