- 1 velik korenček
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 žlici olivnega olja
- 2 konzervi belega fižola( po 400g)
- 2 konzervi rdečega fižola
- 400 g olupljenega pardižnika
- ščepec čilija (ali par kaplijc gorkega čilija)
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička posušenega origana
- 150g kisle smetane
Korenje operemo in narežemo na majhne kockice. Čebulo olupimo in narežemo na drobno. Česen olupimo in sesekljamo na drobno. V velikem loncu segrejemo olje, dodamo korenje in čebulo ter ob stalnem mešanju pečemo okoli 5 minut. Fižol zvrnemo na cedilo in pustimo, da se odcedi.Paradižnik narežemo in ga skupaj z fižolo, čilijem, kumino in origanom dodamo v lonec. Pri nizki temperaturi in občasnem mešanjem kuhamo 10 do 15 minut, da se jed rahlo zgosti. Chilli postežemo v globok krožnik in na porcijo damo eno žlico kisle smetane. Kot priloga je primeren svež kruh ali tortilije.
Tako pripravljen chilli lahko v primerni posodi shranimo v zmrzovalniku za 3 mesece. V tem času lehko jed zgubi nekaj svoje pikantnosti, zato pred serviranjem dodamo nekaj kapljic gorkega čilija ali pa si ga doda vsak pri mizi. Če ostane malo chillija ga lahko uporabimo kot omako za testenine ali riž. Namesto konzerve fižola lahko uporabimo suh fižol. Pustimo ga preko noči v vodi nato fižol v isti vodi kuhamo 1 uro in pol. Če imamo prebavne težave, uporabimo svežo vodo. Priljubljena mehiška narodna jed chilli con carne je lahko okusna tudi brez mesa.
Tako pripravljen chilli lahko v primerni posodi shranimo v zmrzovalniku za 3 mesece. V tem času lehko jed zgubi nekaj svoje pikantnosti, zato pred serviranjem dodamo nekaj kapljic gorkega čilija ali pa si ga doda vsak pri mizi. Če ostane malo chillija ga lahko uporabimo kot omako za testenine ali riž. Namesto konzerve fižola lahko uporabimo suh fižol. Pustimo ga preko noči v vodi nato fižol v isti vodi kuhamo 1 uro in pol. Če imamo prebavne težave, uporabimo svežo vodo. Priljubljena mehiška narodna jed chilli con carne je lahko okusna tudi brez mesa.