- 1,5 žlice masla
- 1 čebula
- 250 g riža
- 300 g na koščke narezane zmrznjene zelenjave
- 3 stroki česna
- sol
- soper
- začimbe po okusu (peteršilj, bazilika, drobnjak ipd)
- 2 jajci
- 200 ml sladke smetane
- 200 g grobo naribanega sira
- maslo za namastitev pekača
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Enako storimo s česnom. V večji kozici razpustimo maslo in na njem porumenimo sesekljano čebulo. Dodamo riž, česen in zamrznjeno zelenjavo ter vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo toliko časa, da riž postekleni. Sestavine zalijemo z vodo in začinimo z žličko soli. Kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo še malo vode.
Ko je riž kuhan, kozico odstavimo in po potrebi odlijemo odvečno tekočino. Ko se riž malce ohladi, vanj vmešamo jajca, smetano in polovico naribanega sira. Zmes začinimo, nato pa jo pretresemo v globok pekač za narastke, ki smo ga namastili z maslom. S kuhalnico jo razporedimo po celotni površini in po vrhu potrosimo preostanek naribanega sira. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 30 do 40 minut. Pečen je, ko se po vrhu zlato rjavo obarva in zapeče.
Ko je riž kuhan, kozico odstavimo in po potrebi odlijemo odvečno tekočino. Ko se riž malce ohladi, vanj vmešamo jajca, smetano in polovico naribanega sira. Zmes začinimo, nato pa jo pretresemo v globok pekač za narastke, ki smo ga namastili z maslom. S kuhalnico jo razporedimo po celotni površini in po vrhu potrosimo preostanek naribanega sira. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 30 do 40 minut. Pečen je, ko se po vrhu zlato rjavo obarva in zapeče.