- 300 g riža – arborio ali kateri drug okroglozrnati riž
- 200-300 g divjih špargljev
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 0,3 dl dobrega oljčnega olja
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- parmezan
- sol
- poper
Najprej pripravimo šparglje. Odlomimo olesenele dele, odlomimo vršičke in vsako posebej shranimo. V jušno osnovo (če je nimamo, uporabimo jušno kocko) damo olesenele dele špargljev in skupaj kuhamo.
Začnemo s pripravo rižote. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Naribamo parmezan. Šparglje narežemo na centimeter dolge palčke. V večjo ponev damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo nasekljano čebulo, jo malo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone, da se hitreje razpusti.
Dodamo česen in narezane šparglje brez vršičkov. Na hitro prepražimo, dodamo opran riž in ga med mešanjem pražimo, da postekleni. Prilijemo prvo zajemalko vroče jušne osnove in kuhamo toliko časa, da izpari, dodamo naslednjo zajemalko in postopek ponavljamo, dokler ni riž kuhan.
Uporabimo okroglozrnati riž, ker vpija veliko tekočine. Vmes rižoto posolimo, dodamo poper po okusu in nekaj minut pred koncem, z zadnjo zajemalko juhe, dodamo še špargljeve vršičke. Pokuhamo in rižoto odstavimo z ognja, vanjo dobro vmešamo nariban parmezan in dve žlici masla. Pustimo 2 minuti, da se okusi dobro prepojijo in takoj postrežemo.
Začnemo s pripravo rižote. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Naribamo parmezan. Šparglje narežemo na centimeter dolge palčke. V večjo ponev damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo nasekljano čebulo, jo malo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone, da se hitreje razpusti.
Dodamo česen in narezane šparglje brez vršičkov. Na hitro prepražimo, dodamo opran riž in ga med mešanjem pražimo, da postekleni. Prilijemo prvo zajemalko vroče jušne osnove in kuhamo toliko časa, da izpari, dodamo naslednjo zajemalko in postopek ponavljamo, dokler ni riž kuhan.
Uporabimo okroglozrnati riž, ker vpija veliko tekočine. Vmes rižoto posolimo, dodamo poper po okusu in nekaj minut pred koncem, z zadnjo zajemalko juhe, dodamo še špargljeve vršičke. Pokuhamo in rižoto odstavimo z ognja, vanjo dobro vmešamo nariban parmezan in dve žlici masla. Pustimo 2 minuti, da se okusi dobro prepojijo in takoj postrežemo.