- 300 g riža
- 200 g kozic
- 120 g na kocke narezane kuhane šunke
- 120 g očiščenih in narezanih jurčkov
- 100 g zmrznjenega graha
- 1 bela čebula
- 1 liter ribje, lahko tudi mesne jušne osnove
- 1 dl belega vin
- 4 žlice sladke smetane
- 50 g parmezana
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
- 3 žlice oljčnega olja
Najprej drobno nasekljamo čebulo. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo čebulo, ki jo posolimo. Takoj, ko začne spreminjati barvo, dodamo grah, šunko in gobe. Dušimo na zmernem oglju 5 minut. Dodamo opran riž, dobro premešamo in pražimo približno minuto. Zalijemo z belim vinom in pustimo, da izpari. Zalijemo s polovico jušne osnove, premešamo in pustimo, da jo riž v celoti absorbira. Ponovo zalijemo z juho in ponovimo postopek.
Na polovici kuhanja dodamo še kozice. Poskusimo, če je dovolj slano, če ni, lahko dosolimo in skuhamo riž do konca, dodamo še sladko smetano, parmezan, poper po okusu in sveže nasekljan peteršilj. Dobro premešamo in rižoto postrežemo vročo.
Na polovici kuhanja dodamo še kozice. Poskusimo, če je dovolj slano, če ni, lahko dosolimo in skuhamo riž do konca, dodamo še sladko smetano, parmezan, poper po okusu in sveže nasekljan peteršilj. Dobro premešamo in rižoto postrežemo vročo.