- 600 g hokaido buče
- 300 g riža
- 0,5 dl oljčnega olja
- 30 g masla
- 80 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- olje
Kose buče temeljito operemo in narežemo na 1 cm velike koščke. Na kuhalno ploščo pristavimo veliko ponev, v kateri segrejemo tri žlice oljčnega olja. Na segreto olje stresemo kose buče in jih med mešanjem pražimo 5 do 7 minut, da se buča nekoliko zmehča. Polovico kosov damo na stran, drugo polovico pa stresemo v multipraktik in zmiksamo v gladko zmes. Po potrebi dodamo malo vroče vode.
V večji kozici segrejemo dve žlici oljčnega olja in nanj vsujemo riž. Ob stalnem mešanju ga pražimo, da postekleni, nato pa ga zalijemo z zajemalko vode. Mešamo toliko časa, dokler riž ne vpije vse tekočine, nato pa ga zalijemo z novo zajemalko vode. Ponavljamo toliko časa, dokler riž ni skoraj kuhan.
Prihranjeno polovico bučnih kosov zrežemo na drobne koščke, ki jih stresemo v kozico z rižem. Dodamo še bučni pire, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo. Zalijemo z vodo in kuhamo še toliko časa, da tekočina povre, riž pa se zmehča.
Ko je riž kuhan, kozico odstavimo, v rižoto vmešamo maslo in polovico naribanega parmezana. Rižoto dobro premešamo.
Pripravljeno rižoto razdelimo po globokih krožnikih in posujemo s preostalim parmezanom ali sesekljanim peteršiljem.