- 400 g testenin (spaghetti ali rigatoni)
- 4 rumenjaki (bio jajca)
- 130 g mesnate pancete
- 130 g trdega ovčjega sira za ribanje (pecorino romano)
Ena najbolj priljubljenih različic kuhanih testenin je nedvomno karbonara (la pasta carbonara). Vsakdo jo pripravlja nekoliko drugače. V Rimu boste često jedli pašto karbonaro, pripravljeno po spodnjem receptu.
Testenine skuhamo v veliki količini vode, soljene s piransko nemleto soljo. Odveč je poudarjati, da morajo biti testenine kuhane al dente. Med kuhanjem testenin panceto narežemo na ozke trakce in jo počasi prepražimo, da se maščoba razpusti. V široki ponvi razmešamo rumenjake, dodamo nariban sir in nekaj maščobe, ki jo je razpustila panceta. Skuhane in odcejene testenine stresemo v ponev z razmešanimi rumenjaki in vse skupaj hitro premešamo. Potresemo z ostalo prepraženo panceto in naribanim sirom in takoj postrežemo.
K jedi postrežemo sveže belo vino, malvazijo, ali ohlajen rosé.
Testenine skuhamo v veliki količini vode, soljene s piransko nemleto soljo. Odveč je poudarjati, da morajo biti testenine kuhane al dente. Med kuhanjem testenin panceto narežemo na ozke trakce in jo počasi prepražimo, da se maščoba razpusti. V široki ponvi razmešamo rumenjake, dodamo nariban sir in nekaj maščobe, ki jo je razpustila panceta. Skuhane in odcejene testenine stresemo v ponev z razmešanimi rumenjaki in vse skupaj hitro premešamo. Potresemo z ostalo prepraženo panceto in naribanim sirom in takoj postrežemo.
K jedi postrežemo sveže belo vino, malvazijo, ali ohlajen rosé.