- 200 g zmrznjenih ali svežih gob
- 1 por
- 150 g purana
- 300 g riža
- 1/2 dl oljčnega olja
- 30 g masla
- 80 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- olje
- peteršilj
Meso in por temeljito operemo in narežemo - purana na 1 cm velike koščke, por na ozke kolobarje. Če so gobe sveže, jih operemo pod hladno vodo in narežemo na koščke. Na kuhalno ploščo pristavimo veliko ponev, v kateri segrejemo tri žlice oljčnega olja. Na segreto olje damo meso purana in ga malo zapečemo. Nato stresemo gobe in jih med mešanjem pražimo 5 do 7 minut oziroma toliko časa, da voda povre. Dodamo por in še malo popražimo. Pazimo, da se gobe ne primejo posode - po potrebi dodamo malo vode. Nato zalijemo z vodo, samo toliko, da so gobe pokrite z vodo, in kuhamo vsaj 15 minut.
Med tem pa v večji kozici segrejemo dve žlici oljčnega olja in nanj vsujemo riž. Ob stalnem mešanju ga pražimo, da postekleni, nato pa ga zalijemo z zajemalko vode. Mešamo toliko časa, dokler riž ne vpije vse tekočine, nato pa ga zalijemo z novo zajemalko vode. Ponavljamo toliko časa, dokler riž ni skoraj kuhan. Nato ga odlijemo, splaknemo in dodamo gobam in poru. Začinimo po okusu in pokuhamo jed še 5 minut.
Postrežemo takoj, saj gob ne smemo pogrevati!
Pripravljeno rižoto razdelimo po globokih krožnikih, posujemo s parmezanom ali sesekljanim peteršiljem.
Med tem pa v večji kozici segrejemo dve žlici oljčnega olja in nanj vsujemo riž. Ob stalnem mešanju ga pražimo, da postekleni, nato pa ga zalijemo z zajemalko vode. Mešamo toliko časa, dokler riž ne vpije vse tekočine, nato pa ga zalijemo z novo zajemalko vode. Ponavljamo toliko časa, dokler riž ni skoraj kuhan. Nato ga odlijemo, splaknemo in dodamo gobam in poru. Začinimo po okusu in pokuhamo jed še 5 minut.
Postrežemo takoj, saj gob ne smemo pogrevati!
Pripravljeno rižoto razdelimo po globokih krožnikih, posujemo s parmezanom ali sesekljanim peteršiljem.