- 400 g moke
- 4 jajca
- žlička soli
- 2 žlici olja (po želji)
- 130 g tartufate
- 50 g parmezana
- 2 žlici masla
- sol
- poper
Domači rezanci so seveda bistveno boljši kot kupljeni. Na eno osebo računamo 100 g moke in eno jajce.
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V njo dodamo jajca in sol. Lahko tudi malo olja, testo se bo lažje mesilo, vendar ne bo tako čvrsto. Z vilicami najprej razžvrkljamo jajca in postopoma dodajamo moko. Nadaljujemo s prsti,. Moko od sredine postopoma vmešamo v jajca, dokler ne porabimo vse moke. Testo gnetemo še 10 minut, dokler ni gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati.
Težji del priprave domačih testenin je valjanje testa. Če imamo strojček, je postopek bistveno lažji. Če ga valjamo na roke, dobro pomokamo delovno površino in z valjarjem oblikujemo kvadrat. Vmes ga večkrat privzdignemo in po potrebi še malo pomokamo, da se nam ne zalepi na površino. Testo za rezance razvaljamo na milimeter in pol debelo, počakamo, da se malo posuši ( 5-10 minut) in ga z ostrim nože narežemo na rezance.
Rezance stresemo v vrelo, osoljeno vodo in kuhamo 3 minute. Velja pravilo, da za vsakih 100 g rezancev potrebujemo liter vode. Nato pripravimo omako: v večji ponvi segrejemo maslo, ko zacvrči, primešamo tartufato in polovico sveže naribanega parmezana, dodamo malo soli in popra, minutko pokuhamo in v omako stresemo kuhane rezance. Dobro premešamo, damo na krožnik in potresemo s preostalim parmezanom.
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V njo dodamo jajca in sol. Lahko tudi malo olja, testo se bo lažje mesilo, vendar ne bo tako čvrsto. Z vilicami najprej razžvrkljamo jajca in postopoma dodajamo moko. Nadaljujemo s prsti,. Moko od sredine postopoma vmešamo v jajca, dokler ne porabimo vse moke. Testo gnetemo še 10 minut, dokler ni gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati.
Težji del priprave domačih testenin je valjanje testa. Če imamo strojček, je postopek bistveno lažji. Če ga valjamo na roke, dobro pomokamo delovno površino in z valjarjem oblikujemo kvadrat. Vmes ga večkrat privzdignemo in po potrebi še malo pomokamo, da se nam ne zalepi na površino. Testo za rezance razvaljamo na milimeter in pol debelo, počakamo, da se malo posuši ( 5-10 minut) in ga z ostrim nože narežemo na rezance.
Rezance stresemo v vrelo, osoljeno vodo in kuhamo 3 minute. Velja pravilo, da za vsakih 100 g rezancev potrebujemo liter vode. Nato pripravimo omako: v večji ponvi segrejemo maslo, ko zacvrči, primešamo tartufato in polovico sveže naribanega parmezana, dodamo malo soli in popra, minutko pokuhamo in v omako stresemo kuhane rezance. Dobro premešamo, damo na krožnik in potresemo s preostalim parmezanom.