Souffle:
- 160 g čokolade s 70 % deležem kakava
- 140 g masla
- 50 g sladkorja
- 20 g moke
- 20 g grenkega kakava v prahu
- 4 jajca
Vanilijeva krema:
- 200 ml mleka
- 150 ml sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 4 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 30 g gladke bele moke, tip 500
- 15 g hladnega masla
- ščepec soli
Mleko vlijemo v posodo, dodamo semena, ki smo jih izdolbli iz vanilijevega stroka, dodamo tudi prazen strok in ščepec soli. Mleko segrevamo na zmerni temperaturi do vretja, nato ga odstavimo z ognja. V skledo damo rumenjake, sladkor in moko in z električnim mešalcem stepamo toliko časa, da dobimo penasto zmes.
Iz mleka odstranimo strok in vročega počasi vlivamo čez jajčno zmes. Ob tem neprestano mešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Vanilijevo kremo zlijemo nazaj v posodo in pristavimo na srednje močen ogenj. Ob stalnem mešanju kuhamo približno 3 minute, krema se bo zgostila in rahlo vrela. Odstavimo jo z ognja in med mešanjem dodamo še koščke hladnega masla. V kolikor so se vam vseeno naredile grudice, kremo enostavno precedimo. Nato jo pokrijemo in ohladimo na sobno temperaturo. Med tem pripravimo še souffleje.
Za pripravo te sladice potrebujemo modelčke za peko souffleja. Naribamo čokolado, maslo narežemo na manjše koščke in ju stopimo - v večjem loncu zavremo liter vode, vanj potopimo manjši lonec ali stekleno skledo in na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se sestavini popolnoma stopita. Stopljeni dobro premešamo, da dobimo gladko zmes in pustimo, da se ohladi.
Z električnim mešalnikom jajca penasto vmešamo s sladkorjem, mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Moko zmešamo s kakavom v prahu in mešanico dodamo jajcem. Najprej počasi vmešavajte na roke, kasneje še z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado z maslom. Skupaj dobro premešajte z električnim mešalnikom.
Modelčke za souffle najprej premažemo z maslom in nato še posujemo s piškotnimi drobtinicami. Piškoti naj bodo čokoladni, tako bo pečen souffle lažje zdrsnil iz modelčka. V modelčke ulijemo čokoladno maso, približno centimeter pod robom, ker nekoliko naraste. Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo na srednji legi od 12-15 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice in modelčkov.
Pravilno pečen souffle je na sredini mehek oziroma tekoč. Na krožnik zlijemo vanilijevo kremo in čez njo poveznemo pečen soufle. Kombinacija vanilije in čokolade, božansko.
Iz mleka odstranimo strok in vročega počasi vlivamo čez jajčno zmes. Ob tem neprestano mešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Vanilijevo kremo zlijemo nazaj v posodo in pristavimo na srednje močen ogenj. Ob stalnem mešanju kuhamo približno 3 minute, krema se bo zgostila in rahlo vrela. Odstavimo jo z ognja in med mešanjem dodamo še koščke hladnega masla. V kolikor so se vam vseeno naredile grudice, kremo enostavno precedimo. Nato jo pokrijemo in ohladimo na sobno temperaturo. Med tem pripravimo še souffleje.
Za pripravo te sladice potrebujemo modelčke za peko souffleja. Naribamo čokolado, maslo narežemo na manjše koščke in ju stopimo - v večjem loncu zavremo liter vode, vanj potopimo manjši lonec ali stekleno skledo in na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se sestavini popolnoma stopita. Stopljeni dobro premešamo, da dobimo gladko zmes in pustimo, da se ohladi.
Z električnim mešalnikom jajca penasto vmešamo s sladkorjem, mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Moko zmešamo s kakavom v prahu in mešanico dodamo jajcem. Najprej počasi vmešavajte na roke, kasneje še z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado z maslom. Skupaj dobro premešajte z električnim mešalnikom.
Modelčke za souffle najprej premažemo z maslom in nato še posujemo s piškotnimi drobtinicami. Piškoti naj bodo čokoladni, tako bo pečen souffle lažje zdrsnil iz modelčka. V modelčke ulijemo čokoladno maso, približno centimeter pod robom, ker nekoliko naraste. Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo na srednji legi od 12-15 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice in modelčkov.
Pravilno pečen souffle je na sredini mehek oziroma tekoč. Na krožnik zlijemo vanilijevo kremo in čez njo poveznemo pečen soufle. Kombinacija vanilije in čokolade, božansko.