Slaščičarska krema:
- 500 ml polnomastnega mleka
- 150 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 70 g jedilnega škroba
- 10 g vaniljinega sladkorja
- naribana pomarančna lupinica 1/2 bio-pomaranče
Testo za miške:
- 450 g moke
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- vanilin sladkor
- pecilni prašek
- ščepec soli
- 50 g (zmehčanega) masla
- belo vino, suho (malvazija, rebula), približno 1 deciliter
Ocvrte miške so slastno pustno pecivo. Ponujamo še en recept, ki vas bo nedvomno navdušil. Miške lahko tudi nadevate z zelo okusno vaniljevo kremo. Tako so slastne, da jih ne boste pripravljali samo za pusta. Priprava mišk je zelo preprosta, začnemo pa s slaščičarsko kremo.
V loncu ali kozici dobro razmešamo rumenjake, sladkor in jedilni škrob, nato masi med mešanjem dodamo vrelo mleko. Dobro umešano maso zavremo in jo najmanj dve minuti neprestano mešamo, da se lepo zgosti. Pazimo, da se krema ne prismodi. Na koncu dodamo pomarančno lupinico in vaniljin sladkor ter ponovno razmešamo. Skuhano kremo pokrijemo z jedilno folijo, da preprečimo nastajanje skorjice na kremi. Kremo postavimo na hladno, saj se mora popolnoma ohladiti.
Nato se lotimo priprave mišk.
V večji posodi vmešamo jajci s sladkorjem in z vanilinom, s soljo in z zmehčanim maslom. V maso počasi dodajajamo presejano moko s pecilnim praškom, šele na koncu, ko je masa dobro umešana, pa v maso prilijemo belo vino, toliko, da oblikujemo maso, ki ni ne preveč trda ne preveč mehka. Testo mesimo približno 10 minut, raje več kot manj, dokler ni lepo gladko. V pokriti posodi naj počiva približno pol ure.
Testo položimo na pomokano površino, razrežemo ga na manjše koščke in iz njih oblikujemo za polovico prsta debele zvitke, ki jih narežemo na približno dva centimetra velike koščke.
Oblikujemo drobne kroglice in jih ocvremo v veliki količini olja (kroglice morajo v olju plavati). Miške neprestano obračamo. Ocvrte miške odlagamo v cedilo, da olje odteče, šele nekoliko ohlajene preložimo na papirnate brisače. Popolnoma ohlajene miške prerežemo in napolnimo s slaščičarsko kremo ter posipamo z vanilijevim sladkorjem v prahu.
Še nasvet glede temperature olja, primerne za cvrenje mišk: temperatura olja je za cvrenje primerna, ko leseno kuhalnico postavite v olje in se okoli nje začnejo nabirati mehurčki. Olje ne sme biti prevroče, saj miške v pretoplem olju hitro potemnijo.