Testo:
- 300 g moke (bele ali polnozrnate)
- 200 g masla
- 100 g sladkorja (po izbiri)
- 1 jajce
Jogurtov nadev:
- 300 g grškega jogurta
- 1 kisla smetana
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja
- 5 žlic pšenične moke
Hruškov nadev:
- 4 hruške
- 1 žlica sladkorja
- košček masla
- cimet po okusu
Količine so za pito, ki se jo speče v okroglem pekaču premera 23 cm.
Testo:
Zmešamo moko in sladkor in dodamo na koščke narezano maslo. Z rokami dobro pretlačimo, da se koščki masla porazgubijo in dobimo nekakšne drobtine iz sestavin. Vmešamo še jajce in oblikujemo testo. Eno tretjino testa damo v zamrzovalnik. Tik pred peko, ga bomo naribali preko pite.
Jogurtov nadev:
Jajci penasto umešamo s sladkorjem, dodamo kislo smetano, jogurt in moko.
Hruškov nadev:
a ponvi segrejemo maslo, dodamo na kocke narezane hruške, sladkor in cimet. Popražimo le toliko, da se sladkor stopi in hruške zadišijo (5 minut).
Kako sestavimo pito?
Z dvema tretjinama testa obložimo okrogel pekač. Testo naj bo tudi na obodu, približno 2 cm visoko. Prek testa prelijemo jogurtov nadev. Po jogurtovem nadevu previdno in enakomerno položimo podušene hruške, brez tekočine. Prek hrušk naribamo preostalo tretjino testa. Pito pečemo 50 minut na 180 °C. Vsaj polovico časa pečemo z ventilacijo. Preden jo razrežemo, naj se popolnoma ohladi.
Testo:
Zmešamo moko in sladkor in dodamo na koščke narezano maslo. Z rokami dobro pretlačimo, da se koščki masla porazgubijo in dobimo nekakšne drobtine iz sestavin. Vmešamo še jajce in oblikujemo testo. Eno tretjino testa damo v zamrzovalnik. Tik pred peko, ga bomo naribali preko pite.
Jogurtov nadev:
Jajci penasto umešamo s sladkorjem, dodamo kislo smetano, jogurt in moko.
Hruškov nadev:
a ponvi segrejemo maslo, dodamo na kocke narezane hruške, sladkor in cimet. Popražimo le toliko, da se sladkor stopi in hruške zadišijo (5 minut).
Kako sestavimo pito?
Z dvema tretjinama testa obložimo okrogel pekač. Testo naj bo tudi na obodu, približno 2 cm visoko. Prek testa prelijemo jogurtov nadev. Po jogurtovem nadevu previdno in enakomerno položimo podušene hruške, brez tekočine. Prek hrušk naribamo preostalo tretjino testa. Pito pečemo 50 minut na 180 °C. Vsaj polovico časa pečemo z ventilacijo. Preden jo razrežemo, naj se popolnoma ohladi.