Testo:
- 70 dag gladke bele moke za vzhajano testo
- 10 dag masla
- 10 dag sladkorja
- 4 rumenjaki
- 5 dag kvasa
- žlička soli
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- naribana lupinica 1 neškropljene pomaranče
- 1/2 litra mleka
Nadev:
- 400 g jabolk
- 300 g mletih rožičev
- 1 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 150 g masla
- 4 beljake
- 60 g sladkorja
- malo ruma
- vanilin
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec mletih klinčkov
- 2 veliki žlici meda
- naribana lupinica ene neškropljene limone
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 deci mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.
V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vanijijev sladkor in 2 decilitra mlačnega mleka. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še v cimet in pomarančno lupinico in še malo premešamo.
Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko. Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino. Medtem pripravimo nadev.
Polovico masla stopimo v ponvi in na njem dušimo naribana jabolka, ki smo jim dodali cimet, klinčke, vanilin sladkor in polovico sladkorja. Dušimo tako dolgo, da izhlapi vsa tekočina. Mleko in preostalo maslo zavremo in prelijemo čez mlete rožiče, dobro premešamo. Še topli masi dodamo med.
Ko se jabolka in rožiči ohladijo, jih dobro premešamo med sabo, dodamo še limonino lupinico in malo ruma. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v čvrst sneg, sladko smetano prav tako čvrsto stepemo. Oboje rahlo primešamo v rožičev nadev.Nadev mora biti lepo mazljiv, če je preredek, mu dodamo žlico ali dve piškotnih drobtin.
Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj ali dva podolgovata kosa, odvisno v čemu bomo pekli.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko časa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo večkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti. Premažemo jo s stepenim jajcem in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 170 °C.
Pečemo jo 60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo v pekaču. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo narežemo, počakamo, da se povsem ohladi.
V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vanijijev sladkor in 2 decilitra mlačnega mleka. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še v cimet in pomarančno lupinico in še malo premešamo.
Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko. Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino. Medtem pripravimo nadev.
Polovico masla stopimo v ponvi in na njem dušimo naribana jabolka, ki smo jim dodali cimet, klinčke, vanilin sladkor in polovico sladkorja. Dušimo tako dolgo, da izhlapi vsa tekočina. Mleko in preostalo maslo zavremo in prelijemo čez mlete rožiče, dobro premešamo. Še topli masi dodamo med.
Ko se jabolka in rožiči ohladijo, jih dobro premešamo med sabo, dodamo še limonino lupinico in malo ruma. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v čvrst sneg, sladko smetano prav tako čvrsto stepemo. Oboje rahlo primešamo v rožičev nadev.Nadev mora biti lepo mazljiv, če je preredek, mu dodamo žlico ali dve piškotnih drobtin.
Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj ali dva podolgovata kosa, odvisno v čemu bomo pekli.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko časa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo večkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti. Premažemo jo s stepenim jajcem in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 170 °C.
Pečemo jo 60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo v pekaču. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo narežemo, počakamo, da se povsem ohladi.