Biskvit:
- 250 g masla na sobni temperaturi
- 300 g sladkorja
- domač bezgov sirup
- 450 g bele moke
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke soli
- 6 beljakov (večja jajca) na sobni temperaturi
- 375 ml mleka na sobni temperaturi
- 3 pekači (optimalno, ni pa nujno)
Nadev:
- 450 g mascarpone
- 1 domača jagodna marmelada
- 2 zabojčka domačih jagod
- 2-3 lističa želatine
Biskvit:
- 700 g bele čokolade za kuhanje
- 300 ml vode
- 500 g sladkorja
- 400 g kondenziranega mleka
- 1 žlica vaniljinega ekstrakta
- 38 g želatine v prahu
- barvilo za hrano (po želji)
Priprava biskvita:
Dno pekača za torto prekrijemo s peki papirjem, obroč pa premažemo z maslom. Pečico prižgemo in grejemo na 180° Celzija. V večji posodi zmiksamo maslo in sladkor, zmesi pa dodamo žlici bezgovega sirupa. Ločimo beljake od rumenjakov in jih z vilico zmešamo z mlekom. V drugo posodo stresemo moko in ji dodamo pecilni prašek, sodo in sol. V posodo z maslom in sladkorjem dodamo 1/3 zmesi iz posode z moko in premešamo. Dodamo 1/2 mleka z beljaki in ponovno premešamo. Zmesi dodamo drugo tretjino moke, premešamo in ponovno prilijemo preostalo polovico mleka z beljaki. Dobro premešamo in dodamo še zadnjo tretjino moke. Z ročnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo in preverimo, da ni grudic. Zmes prilijemo v 3 različne pekače in pečemo 25 - 30 min. Če nimamo treh pekačev, lahko zmes razdelimo na tretjine in pečete enega za drugim. Ko se biskvit popolnoma ohladi, ga s čopičem premažemo z bezgovim sirupom, raztopljenim v manjši količini vode, in šele nato dodamo ohlajeni jagodni nadev.
Nadev:
Mascarpone zmešamo z marmelado in narezanimi jagodami. Lističe želatine raztopimo v parih žlicah tople vode in jo primešamo v nadev (nikoli obratno!). Pustimo v hladilniku, dokler ni nadev dovolj kompakten za premaz torte.
Mirror glaze obliv:
Vodo, sladkor in kondenzirano mleko segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Belo čokolado nadrobimo na majhne koščke in jo prelijemo s segreto zmesjo iz vode, kondenziranega mleka in sladkorja ter počakamo, da se stopi. Primešamo želatino v prahu (priprava želatine v prahu je odvisna od znamke, ki jo kupimo). Če želimo, primešamo barvo za dodaten estetski učinek. Optimalna temperatura obliva je 32°C - 34°C, torto pa oblivamo, ko je že čisto hladna. Pustimo vsaj 1 uro, da se obliv strdi in šele nato dekoriramo (npr. z jagodami).
Dno pekača za torto prekrijemo s peki papirjem, obroč pa premažemo z maslom. Pečico prižgemo in grejemo na 180° Celzija. V večji posodi zmiksamo maslo in sladkor, zmesi pa dodamo žlici bezgovega sirupa. Ločimo beljake od rumenjakov in jih z vilico zmešamo z mlekom. V drugo posodo stresemo moko in ji dodamo pecilni prašek, sodo in sol. V posodo z maslom in sladkorjem dodamo 1/3 zmesi iz posode z moko in premešamo. Dodamo 1/2 mleka z beljaki in ponovno premešamo. Zmesi dodamo drugo tretjino moke, premešamo in ponovno prilijemo preostalo polovico mleka z beljaki. Dobro premešamo in dodamo še zadnjo tretjino moke. Z ročnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo in preverimo, da ni grudic. Zmes prilijemo v 3 različne pekače in pečemo 25 - 30 min. Če nimamo treh pekačev, lahko zmes razdelimo na tretjine in pečete enega za drugim. Ko se biskvit popolnoma ohladi, ga s čopičem premažemo z bezgovim sirupom, raztopljenim v manjši količini vode, in šele nato dodamo ohlajeni jagodni nadev.
Nadev:
Mascarpone zmešamo z marmelado in narezanimi jagodami. Lističe želatine raztopimo v parih žlicah tople vode in jo primešamo v nadev (nikoli obratno!). Pustimo v hladilniku, dokler ni nadev dovolj kompakten za premaz torte.
Mirror glaze obliv:
Vodo, sladkor in kondenzirano mleko segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Belo čokolado nadrobimo na majhne koščke in jo prelijemo s segreto zmesjo iz vode, kondenziranega mleka in sladkorja ter počakamo, da se stopi. Primešamo želatino v prahu (priprava želatine v prahu je odvisna od znamke, ki jo kupimo). Če želimo, primešamo barvo za dodaten estetski učinek. Optimalna temperatura obliva je 32°C - 34°C, torto pa oblivamo, ko je že čisto hladna. Pustimo vsaj 1 uro, da se obliv strdi in šele nato dekoriramo (npr. z jagodami).