Testo:
- 1 jajce
- 3 dcl smetane za kuhanje
- 200 g moke
- 150 g masla
- ščepec soli
Nadev:
- 6 hrušk
- sok ene limone
- 1 žlica sladkorja
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 200 g mletih orehov
- 200 ml smetane za stepanje
Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.
Pečico predgrejemo na 180 °C. Okrogel pekač premera 27 cm namastimo z maslom in po dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.
Hruške olupimo, razpolovimo in jim očistimo peščišče. V limoninem soku raztopimo sladkor in z njim polijemo hruške, takoj, ko so očiščene, da nam ne porjavijo. Dve jajci s tremi žlicami sladkorja penasto umešamo, dodamo sladko smetano in mlete orehe, dobro premešamo.
Iz preostalega testa naredimo približno dva centimetra visok rob, pred tem obod pekača namažemo z maslom. Po pečeni osnovi razporedimo hruškove polovice in prelijemo s pripravljenim nadevom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 35-40 minut, toliko časa, da preliv ne ostane moker.
Malo ohladimo in postrežemo to res odlično sladico.
Pečico predgrejemo na 180 °C. Okrogel pekač premera 27 cm namastimo z maslom in po dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.
Hruške olupimo, razpolovimo in jim očistimo peščišče. V limoninem soku raztopimo sladkor in z njim polijemo hruške, takoj, ko so očiščene, da nam ne porjavijo. Dve jajci s tremi žlicami sladkorja penasto umešamo, dodamo sladko smetano in mlete orehe, dobro premešamo.
Iz preostalega testa naredimo približno dva centimetra visok rob, pred tem obod pekača namažemo z maslom. Po pečeni osnovi razporedimo hruškove polovice in prelijemo s pripravljenim nadevom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 35-40 minut, toliko časa, da preliv ne ostane moker.
Malo ohladimo in postrežemo to res odlično sladico.