Palačinke:
- 125 g bele moke
- 2 jajci
- 200 ml polnomastnega mleka
- 50 ml hladne vode
- 1 neškropljena pomaranča
- 1 žlica Cointreauja
- 1 žlica stopljenega masla
Za omako:
- 75 g masla
- 75 g sladkorja
- 2 pomaranče, sočne
- sok 1/2 limone
- 2 žlici Cointreauja
Ostalo:
- maslo za peko palačink
- 0,3 dcl Cointreauja za flambiranje
Moko presejemo v veliko mešalno posodo s ščepcem soli. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Jajca stepemo v moko, pri čemer moko potegnemo s strani, da dobimo gosto pasto. Postopoma dodajamo mleko in vodo, da dobimo gladko, tanko testo. Vmešamo pomarančno lupinico, pomarančni sok, Cointreau in stopljeno maslo. Pokrijemo in pustimo počivati 2 uri. Iz testa na maslu spečemo 8 tankih palačink, ki naj bodo svetlo jantarjeve barve. Shranimo jih na toplem.
V široko ponev stresemo sladkor in na zmernem ognju pustimo, da se sladkor stopi. Sladkor se ne sme zažgati. Ponev odstavimo z ognja in previdno (da nas ne opeče) dodamo pomarančni in limonin sok, Cointreau, pomarančno lupinico in postavimo nazaj na zmeren ogenj. Po koščkih v omako dodajamo še maslo. Ob stalnem mešanju, segrejemo do vretja. V omako namočimo palačinko in jo dvakrat prepognemo, da dobimo trikotnik. Ponovimo postopek z vsemi palačinkami. Ko pripravimo vse palačinke, jih enakomerno prerazporedimo po ponvi, štiri naenkrat, prelijemo s Cointreaujem in flambiramo. Pustimo minutko, da alkohol izhlapi in postrežemo, lahko tudi z vanilijevim sladoledom. Cointreau lahko zamenjamo tudi z Grand Marnier ali s konjakom.
V široko ponev stresemo sladkor in na zmernem ognju pustimo, da se sladkor stopi. Sladkor se ne sme zažgati. Ponev odstavimo z ognja in previdno (da nas ne opeče) dodamo pomarančni in limonin sok, Cointreau, pomarančno lupinico in postavimo nazaj na zmeren ogenj. Po koščkih v omako dodajamo še maslo. Ob stalnem mešanju, segrejemo do vretja. V omako namočimo palačinko in jo dvakrat prepognemo, da dobimo trikotnik. Ponovimo postopek z vsemi palačinkami. Ko pripravimo vse palačinke, jih enakomerno prerazporedimo po ponvi, štiri naenkrat, prelijemo s Cointreaujem in flambiramo. Pustimo minutko, da alkohol izhlapi in postrežemo, lahko tudi z vanilijevim sladoledom. Cointreau lahko zamenjamo tudi z Grand Marnier ali s konjakom.