- 500 g surove rdeče pese (od 3 do 4 srednje veliki koreni)
- 100 g masla
- 200 g temne čokolade (70 %)
- 1 vaniljin sladkor
- 250 g sladkorja
- 3 jajca
- 100 g moke
- 25 g kakava v prahu
Za pripravo kock potrebujemo pekač v velikosti 20 x 30 cm.
Neolupljeno rdečo peso skuhamo do mehkega v pokriti posodi in v toliko vode, da je pokrita. Odcedimo jo, in ko se malo ohladi, jo olupimo. Pri tem ne pozabimo na zaščitne rokavice, da si ne obarvamo rok.
Ohlajeno peso na grobo sesekljamo. Čokolado na grobo sesekljamo, maslo narežemo na kockice. Peso damo v sekljalnik, dodamo čokolado in maslo ter vse skupaj sesekljamo in zmeljemo v gladko zmes. Med sekljanjem čokolada in maslo postaneta gosta, povezana zmes. V skledo damo sladkor, vaniljin sladkor in jajca. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da se zmes speni in naraste. Dodamo zmes pese, čokolade in masla in premešamo z žlico. Na vrh presejemo moko in kakav v prahu ter premešamo, da dobimo gladko, enakomerno zmes.
Zmes naložimo v pekač. Postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
Pečemo približno 25 minut, toliko, da se na vrhu zapeče skorjica, sredina pod skorjico pa je še rahla in sočna (ko pekač potresemo, se plast pod skorjico zatrese). Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi v pekaču. Nato ga narežemo na kocke in posipamo s sladkorjem v prahu.
Neolupljeno rdečo peso skuhamo do mehkega v pokriti posodi in v toliko vode, da je pokrita. Odcedimo jo, in ko se malo ohladi, jo olupimo. Pri tem ne pozabimo na zaščitne rokavice, da si ne obarvamo rok.
Ohlajeno peso na grobo sesekljamo. Čokolado na grobo sesekljamo, maslo narežemo na kockice. Peso damo v sekljalnik, dodamo čokolado in maslo ter vse skupaj sesekljamo in zmeljemo v gladko zmes. Med sekljanjem čokolada in maslo postaneta gosta, povezana zmes. V skledo damo sladkor, vaniljin sladkor in jajca. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da se zmes speni in naraste. Dodamo zmes pese, čokolade in masla in premešamo z žlico. Na vrh presejemo moko in kakav v prahu ter premešamo, da dobimo gladko, enakomerno zmes.
Zmes naložimo v pekač. Postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
Pečemo približno 25 minut, toliko, da se na vrhu zapeče skorjica, sredina pod skorjico pa je še rahla in sočna (ko pekač potresemo, se plast pod skorjico zatrese). Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi v pekaču. Nato ga narežemo na kocke in posipamo s sladkorjem v prahu.