- 400 g maslenih piškotov
- 540 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vanijijev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok 1 limone
- 500 g borovnic, lahko zmrznjenih
- 50 g sladkorja
Količina sestavin je za okrogel pekač premera 26 cm.
Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in z mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice.
Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili.
Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vanilijevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Razdelimo jo na dva dela.
Borovnice s sladkorjem postavimo na ogenj in kuhamo toliko časa, da se lepo razpustijo. Odvzamemo 3 žlice soka in ga enakomerno vmešamo v polovico jogurtove mase, da dobimo dvobarven nadev.
Po piškotni osnovi najprej enakomerno razporedimo jogurtovo maso, postavimo za 10 minut v hladilnik, nato še jogurtovo maso z borovničevim sokom, spet postavimo za par minut v hladilnik.
Na koncu še po vrhu čim bolj enakomerno razporedimo kuhane in ohlajene borovnice. Torto postavimo za eno uro v zamrzovalnik ali štiri ure v hladilnik, postrežemo dobro ohlajeno.
Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in z mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice.
Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili.
Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vanilijevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Razdelimo jo na dva dela.
Borovnice s sladkorjem postavimo na ogenj in kuhamo toliko časa, da se lepo razpustijo. Odvzamemo 3 žlice soka in ga enakomerno vmešamo v polovico jogurtove mase, da dobimo dvobarven nadev.
Po piškotni osnovi najprej enakomerno razporedimo jogurtovo maso, postavimo za 10 minut v hladilnik, nato še jogurtovo maso z borovničevim sokom, spet postavimo za par minut v hladilnik.
Na koncu še po vrhu čim bolj enakomerno razporedimo kuhane in ohlajene borovnice. Torto postavimo za eno uro v zamrzovalnik ali štiri ure v hladilnik, postrežemo dobro ohlajeno.