- 8 starejših žemelj ali enaka količina starega kruha
- 100 g čebule
- 100 g prekajene slanine
- 1-2 žlici masla
- 3 jajca
- cca skodelica mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica zelenega peteršilja
- 2-3 žlice moke
- sol
- poper
Na maščobi popečemo sesekljano čebulo ter na majhne kocke narezano prekajeno slanino. Dodamo še na kocke zrezane žemlje ali kruh in še malo popečemo.
Preložimo v drugo posodo, ohladimo in prelijemo z v mlačnem mleku razžvrkljanimi jajci in kislo smetano. Pozor, masa ne sme biti preveč mokra, mleko dodajamo počasi. Dodamo sesekljan peteršilj, moko, po okusu dosolimo in popopramo, rahlo premešamo in pustimo, da se tekočina vpije.
Še enkrat vse dobro premešamo in oblikujemo štruco, ki jo rahlo zavijemo v moker prtič in kuhamo pol ure v slanem kropu.
Kuhano rolado razrežemo na rezine. Te nato ponudimo k mesu z omako, k vsaki obari, prav tako tudi s solato.
Preložimo v drugo posodo, ohladimo in prelijemo z v mlačnem mleku razžvrkljanimi jajci in kislo smetano. Pozor, masa ne sme biti preveč mokra, mleko dodajamo počasi. Dodamo sesekljan peteršilj, moko, po okusu dosolimo in popopramo, rahlo premešamo in pustimo, da se tekočina vpije.
Še enkrat vse dobro premešamo in oblikujemo štruco, ki jo rahlo zavijemo v moker prtič in kuhamo pol ure v slanem kropu.
Kuhano rolado razrežemo na rezine. Te nato ponudimo k mesu z omako, k vsaki obari, prav tako tudi s solato.