- 1 kg zelenih bučk
- 1 l vode
- 200 g sladkorja
- sok 1 limone
- nekaj klinčkov
- cimet skorja
- 1 rum sladkor
- 1 dl jabolčnega kisa
Bučke operemo, olupimo in večjim odstranimo semenje. Narežemo jih na male kocke (1 cm). Čez noč jih namakamo v vodi, ki smo ji dodali 1 dl jabolčnega kisa. Bučke naj bodo pokrite s tekočino. Večkrat jih premešamo.
Naslednji dan zavremo vodo s preostalimi sestavinami. Bučke odcedimo in splaknemo s tekočo vodo. Dodamo jih vreli vodi. Ko kompot ponovno zavre, na zmerni temperaturi kuhamo še 5 minut. Še vreli kompot prelijemo v sterilne kozarce in zapremo s sterilnimi pokrovčki.
Naslednji dan zavremo vodo s preostalimi sestavinami. Bučke odcedimo in splaknemo s tekočo vodo. Dodamo jih vreli vodi. Ko kompot ponovno zavre, na zmerni temperaturi kuhamo še 5 minut. Še vreli kompot prelijemo v sterilne kozarce in zapremo s sterilnimi pokrovčki.