- 400 g testenin - špageti
- 1 kg majhnih školjk – vongole
- 200 ml suhega belega vina
- 100 ml paradižnikove šalše
- 4 stroki česna
- 1-2 majhna posušena čilija
- šopek svežega peteršilja
- 0,5 dcl domačega oljčnega olja
- sol
- sveže mleti poper
Z ostrim nožem očistimo školjke, zavržemo vse, ki so odprte. Česen, peteršilj in posušen čili drobno nasekljamo. V večji lonec pristavimo vodo, ko zavre, jo solimo in v njej skuhamo testenine, najbolje špagete al dente. Medtem v večji ponvi s pokrovom segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljan česen, čili, sol, poper in polovico sesekljanega peteršilja. Pražimo nekaj minut, da se česen začne barvati. Vendar pazite, ne pražite predolgo, ker bo postal grenek. Nato dodamo še vino, šalšo in očiščene školjke.
Ponev pokrijemo in na močnem ognju dušimo približno štiri minute. Vmes ponve ne odkrivamo, jo pa večkrat pretresemo. Po štirih minutah bi morale biti vse školjke odprte, če niso, pokrijemo nazaj in pustimo še nekaj minut, da se vse odprejo. Tiste školjke, ki se ne odprejo, zavržemo. Medtem so testenine že kuhane, dobro jih odcedimo in stresemo v ponev s školjkami, dodamo še drugo polovico nasekljanega peteršilja, veliko žlico oljčnega olja in lahko še malo sveže mletega popra. Vse dobro premešamo in takoj postrežemo.
Ponev pokrijemo in na močnem ognju dušimo približno štiri minute. Vmes ponve ne odkrivamo, jo pa večkrat pretresemo. Po štirih minutah bi morale biti vse školjke odprte, če niso, pokrijemo nazaj in pustimo še nekaj minut, da se vse odprejo. Tiste školjke, ki se ne odprejo, zavržemo. Medtem so testenine že kuhane, dobro jih odcedimo in stresemo v ponev s školjkami, dodamo še drugo polovico nasekljanega peteršilja, veliko žlico oljčnega olja in lahko še malo sveže mletega popra. Vse dobro premešamo in takoj postrežemo.