- 1kg mešanih rib
- moka za pomokanje
- 1,5 dl olivnega olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 dl belega vina(malvaija)
- limonin sok (tudi kis lahko)
- poper v zrnu
- sol
- šop petršilja
- 4 veliki paradižniki ali 1 konzerva paradižnika
Za brodet moramo imeti vsaj 3 vrste rib npr:
1 škarpena ali druga vrsta čvrste ribe, 2-3 sipe ali kalamari, 10 škampov, ki dajo lepši okus.
Čiščenje glavonožcev:
Kalamare, sipe ali hobotnice čistimo tako, da primemo glavo ter izvlečemo drobovino. Odstranimo kost in oči ter črnino. Z vrečice potegnemo stran mreno in vrečico dobro isperemo. Lovk ne zavržemo, saj so okusne. Vse to lažje nardimo, če so glavonožci malo namrznjeni.
Ribe in glavonožce očistimo, narežemo na večje kose in jih pomokamo. V ponev damo polovico olja ga segrejemo in na njem popečemo kose rib in glavonožcev. Popečene ribe prestavimo in na olju hitro popečemo še škampe. V drugo posodo (kozico) damo sveže olje in tudi malo tistega, na katerem smo pekli ribe, in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Kar hitro dodamo česen in ko zadiši, dodamo popečene glavonožce, kajti te moramo najdlje kuhati, da se zmehčajo. Dolijemo vino in po želji tudi limonin sok ali kis. Dodamo dišavice in začimbe ter nasekljan ali pretlačen paradižnik. Kuhamo nekaj minut in dodamo popečene ribe in škampe. Posodo prekrijemo in kuhamo še kakih 20 minut, da se ribji okusi premešajo. Mešamo zelo previdno ali pa posodo pretresemo. K bordetu sodi obvezno polenta. Še vročo postrežemo na krožnik in jo prelijemo z brodetom. Dober tek.
1 škarpena ali druga vrsta čvrste ribe, 2-3 sipe ali kalamari, 10 škampov, ki dajo lepši okus.
Čiščenje glavonožcev:
Kalamare, sipe ali hobotnice čistimo tako, da primemo glavo ter izvlečemo drobovino. Odstranimo kost in oči ter črnino. Z vrečice potegnemo stran mreno in vrečico dobro isperemo. Lovk ne zavržemo, saj so okusne. Vse to lažje nardimo, če so glavonožci malo namrznjeni.
Ribe in glavonožce očistimo, narežemo na večje kose in jih pomokamo. V ponev damo polovico olja ga segrejemo in na njem popečemo kose rib in glavonožcev. Popečene ribe prestavimo in na olju hitro popečemo še škampe. V drugo posodo (kozico) damo sveže olje in tudi malo tistega, na katerem smo pekli ribe, in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Kar hitro dodamo česen in ko zadiši, dodamo popečene glavonožce, kajti te moramo najdlje kuhati, da se zmehčajo. Dolijemo vino in po želji tudi limonin sok ali kis. Dodamo dišavice in začimbe ter nasekljan ali pretlačen paradižnik. Kuhamo nekaj minut in dodamo popečene ribe in škampe. Posodo prekrijemo in kuhamo še kakih 20 minut, da se ribji okusi premešajo. Mešamo zelo previdno ali pa posodo pretresemo. K bordetu sodi obvezno polenta. Še vročo postrežemo na krožnik in jo prelijemo z brodetom. Dober tek.