- 1,4 kg krompirj
- 500 g mletega mesa
- 1 srednje velika čebula
- 1 velika žlica paradižnikove mezge
- olje
- 400 g kisle smetane
- 1 jajce
- bazilika
- sol
- poper
Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in skuhamo v slani vodi do mehkega. Sesekljamo čebulo in jo prepražimo. Ko je lepe zlatorumene barve, ji dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da spremeni barvo. Dodamo paradižnikovo mezgo in pol dcl vode, premešamo, dodamo ščep ali dva posušene bazilike in pražimo okoli 10 minut na nižji temperaturi. Solimo in popramo po okusu.
Ko je krompir kuhan, ga odcedimo. Polovico krompirja damo na dno pekača (20 x 30 cm). S kuhalnico ga enakomerno porazdelimo in ga narahlo pritisnemo proti dnu. Na to plast stresemo mleto meso in ga poravnamo po celotnem pekaču. Na vrh damo preostal krompir in spet vse skupaj poravnamo.
V posodi dobro zmešamo jajce s kislo smetano, solimo in popramo. To mešanico polijemo po vrhu zadnje plasti krompirja.
Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 °C med 30 - 45 minut (dokler zgornja plast ni lepe zlatorumene barve).
Ko je krompir kuhan, ga odcedimo. Polovico krompirja damo na dno pekača (20 x 30 cm). S kuhalnico ga enakomerno porazdelimo in ga narahlo pritisnemo proti dnu. Na to plast stresemo mleto meso in ga poravnamo po celotnem pekaču. Na vrh damo preostal krompir in spet vse skupaj poravnamo.
V posodi dobro zmešamo jajce s kislo smetano, solimo in popramo. To mešanico polijemo po vrhu zadnje plasti krompirja.
Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 °C med 30 - 45 minut (dokler zgornja plast ni lepe zlatorumene barve).