Bešamel:
- maslo
- 50 g moke
- 0,5 dl mleka
- sol
- poper
Nadev:
- 400 g mlete govedine
- 100 g slanine
- 100 g masla
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 lovorjev list
- 400 paradižnika
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 2 dl rdečega vina
- parmezan
- sol
- poper
- maslo
Čebulo, korenček in zeleno na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne koščke. V ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo, zeleno in korenček. Vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula rahlo porumeni.
Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo ter dodamo lovorjev list. Meso dobro prepražimo, nato prilijemo kozarec rdečega vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno eno uro. Odstranimo lovorov list.
Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka. Med mešanjem počasi prilivamo mleko. Solimo, popramo in pet minut mešamo nad rahlim ognjem.
Pečico segrejemo na 210 °C. Zavremo liter soljene vode in vanj postopoma polagamo lazanje ter jih kuhamo tri minute. Nato jih pobiramo iz vode ter počasi ohladimo v skledi z mrzlo vodo. Pekač namastimo in na dno položimo plast kuhanih lazanj. Nadevamo plast mesne omake in plast bešamela. Ponovno pokrijemo z lazanjami in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo parmezan.
Lazanjo damo v pečico za 40 minut.
Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo ter dodamo lovorjev list. Meso dobro prepražimo, nato prilijemo kozarec rdečega vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno eno uro. Odstranimo lovorov list.
Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka. Med mešanjem počasi prilivamo mleko. Solimo, popramo in pet minut mešamo nad rahlim ognjem.
Pečico segrejemo na 210 °C. Zavremo liter soljene vode in vanj postopoma polagamo lazanje ter jih kuhamo tri minute. Nato jih pobiramo iz vode ter počasi ohladimo v skledi z mrzlo vodo. Pekač namastimo in na dno položimo plast kuhanih lazanj. Nadevamo plast mesne omake in plast bešamela. Ponovno pokrijemo z lazanjami in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo parmezan.
Lazanjo damo v pečico za 40 minut.