- 200 ml mleka
- 20 g svežega kvasa
- 70 g drobno mletega sladkorja
- 350 g gladke moke
- 150 g ostre moke
- sol
- 1 rumenjak
- 70 g masla
- 3 žlice ruma
Zmešajte mlačno mleko, kvas in 1 žličko sladkorja. Mešanica naj na toplem vzhaja 50 do 10 minut.
Moko presejte v skledo, dodajte preostali sladkor, sol, rumenjak in vzhajano mešanico. Premešajte, dodajte še ohlajeno stopljeno maslo in zgnetite mehko in voljno testo. Pokrijte ga s folijo za živila in ga na toplem pustite vzhajati približno 60 minut.
Testo dajte na pomokano delovno površino in ga razdelite na 24 delov. Vsakega zvaljate v približno 5 mm debel zvitek in spletite po tri skupaj. Končke (približno 2 cm) pustite nespletene. Pekač obložite s papirjem za peko in vanj dajte pletenice. Pokrijte jih s folijo za živila in pustite vzhajati še 60 minut.
Nato jih premažite z jajcem, razžvrklajnim z 1 žlico mleka. Približno 15 minut jih pecite v pečici segreti na 170 °C. Nato jih premažite s topljenim maslom, stepenim z rumom, in počakajte da se ohladijo.
Moko presejte v skledo, dodajte preostali sladkor, sol, rumenjak in vzhajano mešanico. Premešajte, dodajte še ohlajeno stopljeno maslo in zgnetite mehko in voljno testo. Pokrijte ga s folijo za živila in ga na toplem pustite vzhajati približno 60 minut.
Testo dajte na pomokano delovno površino in ga razdelite na 24 delov. Vsakega zvaljate v približno 5 mm debel zvitek in spletite po tri skupaj. Končke (približno 2 cm) pustite nespletene. Pekač obložite s papirjem za peko in vanj dajte pletenice. Pokrijte jih s folijo za živila in pustite vzhajati še 60 minut.
Nato jih premažite z jajcem, razžvrklajnim z 1 žlico mleka. Približno 15 minut jih pecite v pečici segreti na 170 °C. Nato jih premažite s topljenim maslom, stepenim z rumom, in počakajte da se ohladijo.