Za kruh:
- 250 g polbele pšenične moke (tip 850)
- 250 g črne pšenične moke (tip 1100)
- 10 g soli
- 5 g sladkorja
- 15 g kvasa
Za mešanico semen:
- 40 g bučnih semen
- 20 g sončničnih semen
- 20 g ovsenih kosmičev
- 20 g lanenih semen
- 20 g sezamovih semen
- 350 ml vode
Vsa semena damo v skledo in jih prelijemo z vodo. Namakamo jih vsaj 1 uro (to naredimo zato, da ne bodo zmanjševala vlage v kruhu).
Obe vrsti moke presejemo v skledo in vanjo nadrobimo kvas. Nato dodamo sol, sladkor in namočena semena. Nekaj semen prihranimo za posip. Postopoma prilivamo vodo, v kateri so se namakala semena in zamesimo lepo gladko testo. Testo pustimo na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da pokrito vzhaja 10 do 15 minut.
Nato testo premesimo in ga pustimo počivati še 15 minut.
Pripravimo košarico za vzhajanje kruha in jo pomokamo.
Iz testa oblikujemo hlebec in ga namočimo v vodo, nato pa damao v posip iz semen. S posutim delom navzdol ga položimo v pomokano košarico in pustimo vzhajati, da naraste za polovico.
Vzhajan hlebec zvrnemo iz košarice na pekač. Kruh s semeni pečemo 35 minut pri 240 °C.
Obe vrsti moke presejemo v skledo in vanjo nadrobimo kvas. Nato dodamo sol, sladkor in namočena semena. Nekaj semen prihranimo za posip. Postopoma prilivamo vodo, v kateri so se namakala semena in zamesimo lepo gladko testo. Testo pustimo na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da pokrito vzhaja 10 do 15 minut.
Nato testo premesimo in ga pustimo počivati še 15 minut.
Pripravimo košarico za vzhajanje kruha in jo pomokamo.
Iz testa oblikujemo hlebec in ga namočimo v vodo, nato pa damao v posip iz semen. S posutim delom navzdol ga položimo v pomokano košarico in pustimo vzhajati, da naraste za polovico.
Vzhajan hlebec zvrnemo iz košarice na pekač. Kruh s semeni pečemo 35 minut pri 240 °C.