Hladno kvašeno testo:
- 1 kg bele pšenične moke (tip 500)
- 60 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 50 g mleka v prahu
- 15 g soli
- 100 g masla
- 400 ml mrzle vode
Za plastenje:
- 500 g masla
Za nadev:
- marmelada
Za mazanje:
- 1 jajce
Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo vse preostale sestavine in zamesimo hladno kvašeno testo.
Testo hitro razvaljamo v pravokotnik in nanj položimo 500 g masla, razvaljamo v čim tanjšo plast. Maslo z vseh strani prekrijemo s testom, nato ga enakomerno razvaljamo na velikost prvotnega pravokotnika iz kvašenega testa.
Testeni pravokotnik nato prepognemo po tretjinah - od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor (kot bi zlagali list paprija za podolgovato pisemsko ovojnico). Nato testo zasukamo za 90 ° in znova razvaljamo na enako velik pravokotnik kot prvič. Nato ga znova prepognemo na polovica in zatem na tretjine ter razvaljamo na debelino 5 mm. Valjati moramo zelo narahlo, da se maslo enakomerno razporedi. Temperatura testa mora biti nenehno nizka (zato damo testo po potrebi med zlaganjem in valjanjem počivati v hladilnik).
Razvaljano testo z ostrim rezilom razrežemo na trikotnike. Na sredino vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Zatem rogljiček zavijemo, položimo na pekač in namažemo z jajcem.
Rogljičke pečemo pri 180 °C od 15 do 20 minut oziroma toliko časa da svetlo porjavijo.
Testo hitro razvaljamo v pravokotnik in nanj položimo 500 g masla, razvaljamo v čim tanjšo plast. Maslo z vseh strani prekrijemo s testom, nato ga enakomerno razvaljamo na velikost prvotnega pravokotnika iz kvašenega testa.
Testeni pravokotnik nato prepognemo po tretjinah - od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor (kot bi zlagali list paprija za podolgovato pisemsko ovojnico). Nato testo zasukamo za 90 ° in znova razvaljamo na enako velik pravokotnik kot prvič. Nato ga znova prepognemo na polovica in zatem na tretjine ter razvaljamo na debelino 5 mm. Valjati moramo zelo narahlo, da se maslo enakomerno razporedi. Temperatura testa mora biti nenehno nizka (zato damo testo po potrebi med zlaganjem in valjanjem počivati v hladilnik).
Razvaljano testo z ostrim rezilom razrežemo na trikotnike. Na sredino vsakega trikotnika položimo žličko marmelade. Zatem rogljiček zavijemo, položimo na pekač in namažemo z jajcem.
Rogljičke pečemo pri 180 °C od 15 do 20 minut oziroma toliko časa da svetlo porjavijo.