- 400 g moke
- 100 ml mlačne vode
- 75 ml mlačnega mleka
- 50 ml oljčnega olja
- 1/2 kocke svežega kvasa
- žlička sladkorja
- 2 žličke soli
- 200 g sira - edamec
Najprej pripravimo kvasec, v mlačni vodi in mleku raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut.
Moko obvezno presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, na rob pa potresemo sol. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, toliko časa, da testo samo odstopi od posode, nato pa gnetemo še na roke, toliko časa, da se ne lepi več. Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen.
Stresemo ga na pomokano površino in še enkrat dobro pregnetemo. Oblikujemo za dlan velike kroglice, oblikujemo štručke in pustimo še enkrat vzhajati. Na vrhu naredimo zarezo, vanjo položimo paličico sira in po vrhu položimo še eno rezino sira.
Pečico predgrejemo na 180 °C in štručke pečemo 20 do 25 minut, oziroma dokler niso lepo zlato rumeno zapečene. Vzamemo jih iz pečice, malo ohladimo in postrežemo še mlačne.
Moko obvezno presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, na rob pa potresemo sol. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, toliko časa, da testo samo odstopi od posode, nato pa gnetemo še na roke, toliko časa, da se ne lepi več. Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen.
Stresemo ga na pomokano površino in še enkrat dobro pregnetemo. Oblikujemo za dlan velike kroglice, oblikujemo štručke in pustimo še enkrat vzhajati. Na vrhu naredimo zarezo, vanjo položimo paličico sira in po vrhu položimo še eno rezino sira.
Pečico predgrejemo na 180 °C in štručke pečemo 20 do 25 minut, oziroma dokler niso lepo zlato rumeno zapečene. Vzamemo jih iz pečice, malo ohladimo in postrežemo še mlačne.