- 200 g ajdove moke
- 200 g bele moke
- 300 ml vroče vode
- 125 ml mlačne vode
- žlička soli
- 1 suh kvas
- 0,5 dcl olja
- 200 g popraženih orehov
Orehe očistimo, razdelimo na četrtine ali grobo nasekljamo in jih na suho popražimo v ponvi. Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo, premešamo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Belo moko presejemo, ji dodamo kvas in sol, stresemo k ohlajeni ajdovi masi, dolijemo mlačno vodo in olje. Vse skupaj dobro premešamo, najbolje z električnim mešalnikom, ker se testo precej lepi.
Testo nato prestavimo v pekač, ki ga predhodno obložimo s peki papirjem. Pustimo ga vzhajati na toplem toliko časa, da testo naraste približno za polovico. Po izkušnjah to traja pol urice. Pečemo na 180 približno 40 minut, odvisno od pečice, naredimo preizkus z zobotrebcem. Pečen ajdov kruh vzamemo iz pečice, pokrijemo s kuhinjsko krpo in prestavimo na rešetke, da se malo ohladi. Ajdov kruh je odličnega okusa in ga lahko jemo samega, oziroma na tanko namazanega z maslom.
Testo nato prestavimo v pekač, ki ga predhodno obložimo s peki papirjem. Pustimo ga vzhajati na toplem toliko časa, da testo naraste približno za polovico. Po izkušnjah to traja pol urice. Pečemo na 180 približno 40 minut, odvisno od pečice, naredimo preizkus z zobotrebcem. Pečen ajdov kruh vzamemo iz pečice, pokrijemo s kuhinjsko krpo in prestavimo na rešetke, da se malo ohladi. Ajdov kruh je odličnega okusa in ga lahko jemo samega, oziroma na tanko namazanega z maslom.