- 300 g ajdove moke
- 700 g polbele ali črne pšenične moke (tip 850 ali tip 1100)
- 20 g soli
- 10 g sladkorja
- 40 g kvasa
- 500 do 700 ml vode
- 200 g orehov
Ajdovo moko poparimo s približno 250 ml vrele vode in premešamo, da nastane zmes kot pri pripravi ajdovih žgancev. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Orehe popražimo v suhi ponvi in jih pustimo, da se ohladijo.
Pšenično moko presejemo v skledo, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sol, sladkor in poprajeno ajdovo moko. Zmesi postopoma prilivamo preostalo vodo in zamesimo testo. Malo pred koncem mesitve dodamo orehe in gnetemo, da se razporedijo po celem testu. Zameseno testo pustimo na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da vzhaja 30 minut.
Nato testo premesimo, in ga pustimo počivati še 15 minut.
Vzhajano testo poljubno razdelimo na testene kose in odložimo v pomokane košarice. Če pa bomo kruh pekli v krušni peči, je bolje, da ga pustimo v enem kosu in spečemo večji hlebec. Testo naj v košarici vzhaja, dokler ne naraste za polovico.
Nato ga iz košaric zvrnemo na pekač in po površini poljubno zarežemo.
Ajdov kruh z orehi pečemo 50 minut pri 220 °C.
Orehe popražimo v suhi ponvi in jih pustimo, da se ohladijo.
Pšenično moko presejemo v skledo, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sol, sladkor in poprajeno ajdovo moko. Zmesi postopoma prilivamo preostalo vodo in zamesimo testo. Malo pred koncem mesitve dodamo orehe in gnetemo, da se razporedijo po celem testu. Zameseno testo pustimo na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da vzhaja 30 minut.
Nato testo premesimo, in ga pustimo počivati še 15 minut.
Vzhajano testo poljubno razdelimo na testene kose in odložimo v pomokane košarice. Če pa bomo kruh pekli v krušni peči, je bolje, da ga pustimo v enem kosu in spečemo večji hlebec. Testo naj v košarici vzhaja, dokler ne naraste za polovico.
Nato ga iz košaric zvrnemo na pekač in po površini poljubno zarežemo.
Ajdov kruh z orehi pečemo 50 minut pri 220 °C.