- 25 g suhih jurčkov
- 30 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 4 vejice timijana
- 850 ml zelenjavne jušne osnove
- 1/4 žličke soli
- 2 ščepca sveže mletega popra
- 100 ml kisle smetane
Suhe jurčke stresemo v skledico in jih prelijemo z vročo vodo. Vode mora biti samo toliko, da so gobice povsem prekrite. Olupimo česen in čebulo. Čebulo drobno sesekljamo, česen pa narežemo na rezine.
V posodi razpustimo maslo. Dodamo čebulo, česen in timijan ter vse skupaj na zmernem ognju med občasnim mešanjem pražimo 5 minut. Dodamo odcejene jurčke (tekočino, v kateri so se namakali, prihranimo) in na zmernem ognju kuhamo še 5 minut.
Gobe zalijemo z jušno osnovo in prihranjeno tekočino. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in juho ob rahlem vretju kuhamo še 20 minut. Začinimo s poprom in soljo.
Juho odstavimo in odstranimo vejice timijana. Gladko jo zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika. Na koncu v juho zamešamo smetano.
V posodi razpustimo maslo. Dodamo čebulo, česen in timijan ter vse skupaj na zmernem ognju med občasnim mešanjem pražimo 5 minut. Dodamo odcejene jurčke (tekočino, v kateri so se namakali, prihranimo) in na zmernem ognju kuhamo še 5 minut.
Gobe zalijemo z jušno osnovo in prihranjeno tekočino. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in juho ob rahlem vretju kuhamo še 20 minut. Začinimo s poprom in soljo.
Juho odstavimo in odstranimo vejice timijana. Gladko jo zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika. Na koncu v juho zamešamo smetano.