Zelenjavne blazinice:
- 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa
- 1 por
- 3 korenčki
- 100 g graha
- 1 bučka
- 1 manjša cvetača
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol
- poper
- čili v prahu
- sladka paprika
- 100 g edamca
- 50 g stopljenega masla
Omaka:
- 1/2 lončka jogurta
- 1/2 lončka kisle smetane
- šopek drobnjaka
- česen v prahu (grobo mleti)
- mleta sladka paprika
Zelenjavo narežemo na majhne koščke, popražimo, dodamo malo vode, da se ne prijema na dno, pokrijemo in malo pokuhamo. Na polovici kuhanja dodamo paradižnikovo mezgo in začimbe. Še malo pokuhamo, nato pa odkrijemo in pustimo, da vsa tekočina izhlapi. Preložimo na krožnik in pustimo, da se ohladi. Edamec narežemo na pol centimetra široke in 4 cm dolge palčke. Odmrznjeno testo razvaljamo na tanko in ga prerežemo po dolžini na polovici (najlažje s koleščkom za pico). Na zgornjo polovico vsakega dela testa (centimeter od roba) naložimo žlico mase in jo malo razporedimo v dolžino in eno palčko sira. Po dolžini testa to ponovimo približno 8-krat. Vmes pustimo malo prostora.
Zgornji rob in stranske robove ob masi ter vse prostorčke med kupčki mase malo pomažemo z vodo, da postane lepljivo (najlažje naredimo to tako, da prst namočimo v kozarec vode in podrgnemo po testu). Spodnji del testa nato zavihamo čez zgornjega in ob robovih in vmes pritisnemo z rokami, da se testo zlepi. S koleščkom narežemo med kupčki, robove zavihamo navzgor in blazinice polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. To ponovimo še z drugim delom razvaljanega testa in še dvakrat z drugo kocko testa, ki ga razvaljamo. Blazinice premažemo s stopljenim maslom in damo v pečico, segreto 200 °C in pečeno približno 15 minut, toliko časa da testo porjavi. Za jogurtovo omako drobno nasekljamo drobnjak, zmešamo ga z jogurtom in s kislo smetano, dodamo še česen v prahu in mleto papriko. Pečene zelenjavne blazinice serviramo tople z jogurtovo omako.
Zgornji rob in stranske robove ob masi ter vse prostorčke med kupčki mase malo pomažemo z vodo, da postane lepljivo (najlažje naredimo to tako, da prst namočimo v kozarec vode in podrgnemo po testu). Spodnji del testa nato zavihamo čez zgornjega in ob robovih in vmes pritisnemo z rokami, da se testo zlepi. S koleščkom narežemo med kupčki, robove zavihamo navzgor in blazinice polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. To ponovimo še z drugim delom razvaljanega testa in še dvakrat z drugo kocko testa, ki ga razvaljamo. Blazinice premažemo s stopljenim maslom in damo v pečico, segreto 200 °C in pečeno približno 15 minut, toliko časa da testo porjavi. Za jogurtovo omako drobno nasekljamo drobnjak, zmešamo ga z jogurtom in s kislo smetano, dodamo še česen v prahu in mleto papriko. Pečene zelenjavne blazinice serviramo tople z jogurtovo omako.