- 200 g vlečenega testa
- 400 g oprane sveže špinače
- 2 jajci
- 100 g kisle smetane
- 200 g nastrganega sira
- olje
- 1,5 čajne žlice soli
- mleko
- navaden jogurt
Pečico segrejemo na 220 °C. Špinačo operemo in odcedimo, nato jo nasekljamo in damo v veliko mešalno posodo. Dodamo nekaj soli in zmešamo z rokami. Pustimo stati 10 minut, nato odlijemo odvečno vodo. Umešamo jajca, nastrgan sir in kislo smetano ter dodamo špinači.
Pekač namastimo. Liste vlečenega testa zložimo na suho površino (medtem ko dodajamo nadev, lahko liste pokrijemo s suho krpo in nanjo položimo še rahlo vlažno krpo, da se ne izsušijo). En list testa položimo v pekač in odrežemo. Premažemo z oljem (z roko ali s čopičem). Ponovimo 60 do 7 krat. Dodamo še nekaj nadeva in poravnamo. Nadaljujemo tako dolgo, da dosežemo rob pekača ali pa porabimo sestavine. Vsekakor mora biti na vrhu testo.
Pito pečemo v pečici, odkrito, približno 35 minut. Med peko pito prelijemo z mešanico iz 50 ml kisle smetane in 10 ml mleka. Pečemo še 15 minut. Postrežemo toplo. Zraven paše jogurt.