- 500 g suhega fižola
- 500 g koruze iz konzerve
- 500 g krompirja
- 2 velika korenčka
- 2 stebli zelene
- 1/4 gomolja zelene
- 1/2 kolerabe
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- začimbe po okusu
- 3 žlice oljčnega olja
Zvečer namočimo fižol, naslednji dan ga operemo in zavremo. Ko zavre, ga še enkrat operemo, damo v mrzlo vodo in kuhamo dobre pol ure z lovorjevima listoma in s soljo. Tako kuhan fižol bistveno manj napenja.
Očistimo in nasekljamo čebulo, korenčke ostrgamo in narežemo na kolutke, zeleno operemo in narežemo na cm dolge koščke, česen olupimo in skupaj s peteršiljem nasekljamo, gomolj zelene in kolerabo operemo in narežemo na majhne kocke. Krompir olupimo in ga polovico narežemo na večje kose, polovico pa na manjše. V večji lonec damo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, zalijemo s pol decilitra vode in ko ta izpari, dodamo nasekljan česen, ko ta zadiši, pa še vso ostalo zelenjavo.
Nekaj minut pražimo, nato zalijemo z dvema litroma vode. Dodamo še krompir, sol, poper in lahko še kakšno začimbo po okusu. Paše majaron, muškatni orešček, timijan ... Ko je krompir kuhan, večje kose poberemo iz bobičev, dodamo polovico kuhanega fižola skupaj z vodo, v kateri se je kuhal fižol, in koruzo iz pločevinke. Bobiče pustimo, da močno vrejo še približno 20 minut.
Krompir, ki smo ga vzeli iz lonca, skupaj s drugo polovico fižola spasiramo in pasto damo nazaj v bobiče, da se ti lepo zgostijo. Poskusimo, če je dovolj slano in na zmernem ognju še nekaj minut kuhamo. Enkrat, ko smo mineštro zgostili, pazimo, da se nam ne prismodi. Bobiče lahko prihranimo tudi za naslednji dan.
Očistimo in nasekljamo čebulo, korenčke ostrgamo in narežemo na kolutke, zeleno operemo in narežemo na cm dolge koščke, česen olupimo in skupaj s peteršiljem nasekljamo, gomolj zelene in kolerabo operemo in narežemo na majhne kocke. Krompir olupimo in ga polovico narežemo na večje kose, polovico pa na manjše. V večji lonec damo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, zalijemo s pol decilitra vode in ko ta izpari, dodamo nasekljan česen, ko ta zadiši, pa še vso ostalo zelenjavo.
Nekaj minut pražimo, nato zalijemo z dvema litroma vode. Dodamo še krompir, sol, poper in lahko še kakšno začimbo po okusu. Paše majaron, muškatni orešček, timijan ... Ko je krompir kuhan, večje kose poberemo iz bobičev, dodamo polovico kuhanega fižola skupaj z vodo, v kateri se je kuhal fižol, in koruzo iz pločevinke. Bobiče pustimo, da močno vrejo še približno 20 minut.
Krompir, ki smo ga vzeli iz lonca, skupaj s drugo polovico fižola spasiramo in pasto damo nazaj v bobiče, da se ti lepo zgostijo. Poskusimo, če je dovolj slano in na zmernem ognju še nekaj minut kuhamo. Enkrat, ko smo mineštro zgostili, pazimo, da se nam ne prismodi. Bobiče lahko prihranimo tudi za naslednji dan.