Palačinke:
- 200 g mehke bele moke
- 200 ml mleka
- 200 ml mineralne vode
- 2 jajci
- 2 žlici olja
- 1 žlička soli
- olje za cvtrje
Bešamel omaka:
- 50 g masla
- 50 g moke
- 6 dcl mleka
- 1 majhna žlička soli
- muškatni orešček
- ščepec popra
Mleto meso:
- 350 g mletega govejega mesa
- 150 g mletega svinjskega mesa
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 100 ml pasiranega paradižnika
- 1 žlička sladke mlete paprike
- malo ostre paprike
- šopek peteršilja
- majaron
- sol
- poper
- 3 žlice oljčnega olja
- 150 g ribanega sira
Iz sestavin za palačinke z električnim mešalnikom naredimo gladko maso. Pustimo nekaj časa počivati.
Pripravimo mleto meso. Drobno nasekljamo čebulo, jo malo posolimo in pražimo na oljčnem olju toliko časa, da se razpusti. Po potrebi zalivamo z vodo. Dodamo meso, drobno sesekljan česen in vse začimbe. Na zmernem ognju mešamo toliko časa, da meso spremeni barvo, nato dodamo pasiran paradižnik. Poskusimo, če je dovolj slano, dodajamo začimbe in tisti, ki ima rad pekoče, še malo ostre paprike. Zmanjšamo ogenj, omako pokrijemo, naj čisto počasi vre in občasno premešamo, da se ne prismodi.
Medtem ko se meso kuha, v veliki ponvi spečemo malo debelejše palačinke, iz navedene mase dobimo okoli 8 kosov. Pripravimo še bešamel omako: v ponvi razpustimo maslo, dodamo moko in z metlico mešamo, da nastane gladka zmes. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko, dodamo še začimbe in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zgosti. Predgrejemo pečico na 220 °C.
Palačinke nadevamo z mletim mesom, bešamelom, zložimo jih v kvadrate, potresemo z naribanim sirom, zložimo na pladenj, obložen s peki papirjem in v ogreti pečici pečemo 10 minut, da se sir stopi.
Pripravimo mleto meso. Drobno nasekljamo čebulo, jo malo posolimo in pražimo na oljčnem olju toliko časa, da se razpusti. Po potrebi zalivamo z vodo. Dodamo meso, drobno sesekljan česen in vse začimbe. Na zmernem ognju mešamo toliko časa, da meso spremeni barvo, nato dodamo pasiran paradižnik. Poskusimo, če je dovolj slano, dodajamo začimbe in tisti, ki ima rad pekoče, še malo ostre paprike. Zmanjšamo ogenj, omako pokrijemo, naj čisto počasi vre in občasno premešamo, da se ne prismodi.
Medtem ko se meso kuha, v veliki ponvi spečemo malo debelejše palačinke, iz navedene mase dobimo okoli 8 kosov. Pripravimo še bešamel omako: v ponvi razpustimo maslo, dodamo moko in z metlico mešamo, da nastane gladka zmes. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko, dodamo še začimbe in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zgosti. Predgrejemo pečico na 220 °C.
Palačinke nadevamo z mletim mesom, bešamelom, zložimo jih v kvadrate, potresemo z naribanim sirom, zložimo na pladenj, obložen s peki papirjem in v ogreti pečici pečemo 10 minut, da se sir stopi.