- 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati
- 350 g mlete govedine
- 150 g mlete svinjine
- 2 čebuli
- 150 ml pasiranega paradižnika
- 100 ml jušne osnove
- žlica sladke mlete paprike
- žlička kajenskega popra
- majaron
- timijan
- peteršilj
- sol
- poper
- 50 ml oljčnega olja
- 100 g sveže špinače
- 1 strok česna
- sol
- poper
- 100 g naribanega parmezana
- 100 g naribanega edamca
- 1 žlica oljčnega olja
Bešamel:
- 50 g moke
- 50 g masla
- 7dcl mleka
- muškatni orešček
Preliv:
- 1 jajce
- smetana za kuhanje
- muškatni orešček
- 50 g naribanega parmezana
Sestavine so za pekač 25 x 35 cm z visokim robom.
Najprej pripravimo mleto meso. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. V večji lonec damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo, da se prej zmehča. Čebulo pražimo na visoki temperaturi dobre pol ure, da se razpusti. Vmes jo zalivamo z vodo ali jušno osnovo. Z jušno osnovo bo omaka okusnejša.
Ko se čebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse začimbe. Ob stalnem mešanju ga dušimo toliko časa, da spremeni barvo, približno 15 minut. Zalijemo ga s pasiranim paradižnikom in zmanjšamo temperaturo. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in sol. Večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti.
Medtem špinačo na grobo narežemo, solimo, popramo, dušimo do mehkega, odkrijemo in kuhamo še toliko časa da voda, ki jo je špinača spustila povre. Na sredini naredimo malo prostora, dodamo oljčno olje, popražimo nasekljan česen in premešamo s špinačo.
Pripravimo bešamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muškatni orešček.
Na dno pekača damo dve žlici bešamela in malo mletega mesa, zato, da se nam lasanja ne prime na dno. Damo prvo plast testenin, nato mleto meso, potresemo z naribanim sirom, polijemo z bešamelom in pokrijemo z drugo plastjo testenin. Postopek ponovimo, na zadnjo plast testenin damo še malo bešamela in špinačo, pokrijemo z zadnjo plastjo. Smetano za kuhanje zmešamo z jajcem in malo muškatnega oreščka polijemo po vrhu, potresemo s sirom in damo v pečico, na 250 °C za ene dvajset minut oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato rumeno zapeče.
Najprej pripravimo mleto meso. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. V večji lonec damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo, da se prej zmehča. Čebulo pražimo na visoki temperaturi dobre pol ure, da se razpusti. Vmes jo zalivamo z vodo ali jušno osnovo. Z jušno osnovo bo omaka okusnejša.
Ko se čebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse začimbe. Ob stalnem mešanju ga dušimo toliko časa, da spremeni barvo, približno 15 minut. Zalijemo ga s pasiranim paradižnikom in zmanjšamo temperaturo. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in sol. Večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti.
Medtem špinačo na grobo narežemo, solimo, popramo, dušimo do mehkega, odkrijemo in kuhamo še toliko časa da voda, ki jo je špinača spustila povre. Na sredini naredimo malo prostora, dodamo oljčno olje, popražimo nasekljan česen in premešamo s špinačo.
Pripravimo bešamel. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo in dodamo se muškatni orešček.
Na dno pekača damo dve žlici bešamela in malo mletega mesa, zato, da se nam lasanja ne prime na dno. Damo prvo plast testenin, nato mleto meso, potresemo z naribanim sirom, polijemo z bešamelom in pokrijemo z drugo plastjo testenin. Postopek ponovimo, na zadnjo plast testenin damo še malo bešamela in špinačo, pokrijemo z zadnjo plastjo. Smetano za kuhanje zmešamo z jajcem in malo muškatnega oreščka polijemo po vrhu, potresemo s sirom in damo v pečico, na 250 °C za ene dvajset minut oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato rumeno zapeče.