- 800 g lignjev
- 1 čebula
- 2 večja stroka česna
- 150 ml belega vina
- 300 ml paradižnikovega pireja
- 4 žlice olja
- 1 konzerva pelatov
- 4 listi sveže nasekljane bazilike
- 1 žlica svežega nasekljanega peteršilja
- 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb
- 2 vejici svežega timijana
- ščepec sladkorja
- sol po potrebi
- krušne drobtine po potrebi
Lignje operemo in po potrebi še očistimo. Nato jih narežemo na približno en centimeter široke trakove.
Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in v ponvi na maščobi svetlo popražimo. Tik pred koncem praženja čebule, dodamo drobno nasekljan česen. Premešamo in pražimo ju samo še toliko, da česen zadiši. Nato dodamo narezane lignje in premešamo. Sedaj dodamo še suho mešanico začimb, timijan in sol po potrebi. Vse sestavine premešamo, da se med seboj pomešajo in pražimo na srednjem ognju.
Med praženjem bodo lignji oddali precej tekočine. Pražimo tako dolgo, da večina tekočine izhlapi. Za hitrejše izhlapevanje tekoče, lahko povečamo moč ognja na grelni plošči. Ko večina tekočine izhlapi, dodamo nasekljane pelate in paradižnikov pire. Dodamo tudi ščepec sladkorja, ki bo pripomogel, da bo omaka dobila izrazitejši in polnejši okus. Prilijemo še belo vino. Vse premešamo in kuhamo še okoli 25 minut.
Med kuhanjem jed pokusimo in po potrebi dodamo še sol. Bodimo previdni, kajti lignji je ne potrebujejo veliko. Primešamo tudi nasekljan peteršilj in baziliko. Če se nam zdi, da je omaka preredka, jo zgostimo s krušnimi drobtinami. Postrežemo še vroče. Zraven se odlično poda polenta.
Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in v ponvi na maščobi svetlo popražimo. Tik pred koncem praženja čebule, dodamo drobno nasekljan česen. Premešamo in pražimo ju samo še toliko, da česen zadiši. Nato dodamo narezane lignje in premešamo. Sedaj dodamo še suho mešanico začimb, timijan in sol po potrebi. Vse sestavine premešamo, da se med seboj pomešajo in pražimo na srednjem ognju.
Med praženjem bodo lignji oddali precej tekočine. Pražimo tako dolgo, da večina tekočine izhlapi. Za hitrejše izhlapevanje tekoče, lahko povečamo moč ognja na grelni plošči. Ko večina tekočine izhlapi, dodamo nasekljane pelate in paradižnikov pire. Dodamo tudi ščepec sladkorja, ki bo pripomogel, da bo omaka dobila izrazitejši in polnejši okus. Prilijemo še belo vino. Vse premešamo in kuhamo še okoli 25 minut.
Med kuhanjem jed pokusimo in po potrebi dodamo še sol. Bodimo previdni, kajti lignji je ne potrebujejo veliko. Primešamo tudi nasekljan peteršilj in baziliko. Če se nam zdi, da je omaka preredka, jo zgostimo s krušnimi drobtinami. Postrežemo še vroče. Zraven se odlično poda polenta.