- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- žlička soli
- 50 ml oljčnega olja
- 100 g edamca
- 100 g gorgonzole
- 70 g parmezana
- 50 g sira v lističih - sottilette
- 20 g masla
- 200 ml smetane za kuhanje
- sol
- poper
Za domače njoke damo najprej skuhamo krompir - z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in še toplega pretlačimo. V večji lonec damo vreti vodo. Počakamo, da se krompir malo ohladi.
Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo). Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh.
Za sirovo omako v ponvi raztopimo maslo, nanj zlijemo smetano za kuhanje, na kockice narezano gorgonzolo, nariban edamec in nariban parmezan, sir v lističih in na zmerni temperaturi mešamo toliko časa, da se siri stopijo, dodamo še malo popra. Nato omako polijemo po kuhanih in odcejenih njokih.
Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo). Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh.
Za sirovo omako v ponvi raztopimo maslo, nanj zlijemo smetano za kuhanje, na kockice narezano gorgonzolo, nariban edamec in nariban parmezan, sir v lističih in na zmerni temperaturi mešamo toliko časa, da se siri stopijo, dodamo še malo popra. Nato omako polijemo po kuhanih in odcejenih njokih.