- srednje velika glava cvetače
- 1 žlica kremnega sira
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 400 g očiščenih patagonskih lignjev
- oljčno olje
- tržaška omaka
Cvetačo narežemo na majhne cvetke, damo v posodo in zalijemo z vodo. Segrejemo do vretja in kuhamo, dokler se toliko ne zmehčajo, da jih nož z lahkoto prereže. Cvetačo temeljito odcedimo in jo s paličnim mešalnikom pretlačimo skupaj s kremnim sirom, muškatnim oreščkom, soljo in poprom.
Očiščene lignje operemo in narežemo na kolutke, lovke pustimo cele. Temeljito jih osušimo s papirnato brisačo. Večjo ponev na najmočnejšem ognju pošteno segrejemo in vanjo vlijemo dve žlici oljčnega olja. V ponev vržemo polovico lignjev. Vsake toliko jih premešamo. Po približno dveh minutah bodo kalamari začeli pokati, kar nakazuje, da so že skoraj nared. V ponev dodamo dve žlici tržaške omake, nakar ponev odstavimo z ognja. Lignje nekajkrat premešamo v omaki in ko česen zadiši, jih brž stresemo v začasno posodo. Postopek ponovimo še z drugo polovico lignjev.
Skupaj s cvetačnim pirejem jih serviramo na krožnik in pokapamo s tržaško omako.
Očiščene lignje operemo in narežemo na kolutke, lovke pustimo cele. Temeljito jih osušimo s papirnato brisačo. Večjo ponev na najmočnejšem ognju pošteno segrejemo in vanjo vlijemo dve žlici oljčnega olja. V ponev vržemo polovico lignjev. Vsake toliko jih premešamo. Po približno dveh minutah bodo kalamari začeli pokati, kar nakazuje, da so že skoraj nared. V ponev dodamo dve žlici tržaške omake, nakar ponev odstavimo z ognja. Lignje nekajkrat premešamo v omaki in ko česen zadiši, jih brž stresemo v začasno posodo. Postopek ponovimo še z drugo polovico lignjev.
Skupaj s cvetačnim pirejem jih serviramo na krožnik in pokapamo s tržaško omako.