- 500 g suhega fižola
- 500 g koruze iz konzerve
- 400 g suhih rebrc ali vršičkov
- 500 g krompirja
- 2 velika korenčka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- začimbe po okusu
- 3 žlice oljčnega olja
Zvečer namočimo fižol, naslednji dan ga operemo in zavremo. Ko zavre, ga še enkrat operemo, damo v mrzlo vodo in kuhamo dobre pol ure z lovorovima listoma in s soljo. Tako kuhan fižol bistveno manj napenja.
Očistimo in nasekljamo čebulo, korenčke ostrgamo in narežemo na kolutke, česen olupimo in skupaj s peteršiljem nasekljamo. Krompir olupimo in ga polovico narežemo na večje kose, polovico pa na manjše. V večji lonec damo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, zalijemo s pol decilitra vode in ko ta izpari, dodamo nasekljan česen, peteršilj in narezan korenček. Nekaj minut pražimo, nato zalijemo z dvema litroma vode. Dodamo še krompir, suha rebrca, sol, poper in lahko še kakšno začimbo po okusu. Paše majaron, muškatni orešček, timijan ...
Ko je krompir kuhan, večje kose poberemo iz bobičev, dodamo polovico kuhanega fižola skupaj z vodo, v kateri se je kuhal fižol in koruzo iz pločevinke. Bobiče pustimo, da močno vrejo še približno 20 minut. Krompir, ki smo ga vzeli iz lonca, skupaj z drugo polovico fižola spasiramo in pasto damo nazaj v bobiče, da se ti lepo zgostijo. Poskusimo, če je dovolj slano in na zmernem ognju še nekaj minut kuhamo. Enkrat, ko smo mineštro zgostili, pazimo, da se nam ne prismodi. Postrežemo skupaj z mesom in s kosom kruha.
Bobiče lahko prihranimo tudi za naslednji dan. Za tiste, ki ne jedo mesa, lahko pripravimo bobiče tudi brez njega, dodamo malo več zelenjave. Predlagamo por, ki ga prav tako prepražimo skupaj s čebulo, dve stebli zelene, košček gomolja zelene in polovico kolerabe. Jed bo prav tako okusna.
Očistimo in nasekljamo čebulo, korenčke ostrgamo in narežemo na kolutke, česen olupimo in skupaj s peteršiljem nasekljamo. Krompir olupimo in ga polovico narežemo na večje kose, polovico pa na manjše. V večji lonec damo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, zalijemo s pol decilitra vode in ko ta izpari, dodamo nasekljan česen, peteršilj in narezan korenček. Nekaj minut pražimo, nato zalijemo z dvema litroma vode. Dodamo še krompir, suha rebrca, sol, poper in lahko še kakšno začimbo po okusu. Paše majaron, muškatni orešček, timijan ...
Ko je krompir kuhan, večje kose poberemo iz bobičev, dodamo polovico kuhanega fižola skupaj z vodo, v kateri se je kuhal fižol in koruzo iz pločevinke. Bobiče pustimo, da močno vrejo še približno 20 minut. Krompir, ki smo ga vzeli iz lonca, skupaj z drugo polovico fižola spasiramo in pasto damo nazaj v bobiče, da se ti lepo zgostijo. Poskusimo, če je dovolj slano in na zmernem ognju še nekaj minut kuhamo. Enkrat, ko smo mineštro zgostili, pazimo, da se nam ne prismodi. Postrežemo skupaj z mesom in s kosom kruha.
Bobiče lahko prihranimo tudi za naslednji dan. Za tiste, ki ne jedo mesa, lahko pripravimo bobiče tudi brez njega, dodamo malo več zelenjave. Predlagamo por, ki ga prav tako prepražimo skupaj s čebulo, dve stebli zelene, košček gomolja zelene in polovico kolerabe. Jed bo prav tako okusna.