fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Danes ...

ASTRO-HRANA, torek, 25. 6. 2019

Dan za dobre športne rezultate, manj dober za komunikacijo. Prepiru se lahko izognemo tudi s kuhanjem priljubljenega obroka svoji boljši polovici,...

Naključni recepti

Goveji karpačo z redkvico in gorskim sirom
Goveji karpačo z redkvico in gorskim sirom

400 g ohlajene govedine 400 g gorskega sira 100 g redkvice 250 g rukole 3 jedilne žlice oljčnega olja 2 jedilni žlici balzamičnega kisa sol poper 1 jedilna...

Goveji stroganov
Govedina Stroganov

300 g pljučne pečenke 300 g  šampinjonov poper sol 1 žlička gorčice 100 ml hladne zelenjavne osnove 200 g jogurta 1 žlica sončnega olja 1 žlica...